Nevyslyšená elegie českého rozložení klávesnice
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Nevyslyšená elegie českého rozložení klávesnice

Nevyslyšená elegie českého rozložení klávesnice | Kapitola 2

Vlastimil K.

Vlastimil K.

6. 2. 2022 10:00 31

Seznam kapitol

1. Nynější situace 2. Stav dnešního trhu 3. Hledat nebo i vyrobit 4. Několik drobných nápadů 5. Závěr

Bylo ještě doznívající léto, brambory ještě nevyorané a já si všimnul že moje asi 10 let stará membránová klávesnice vydává zvuky snad ještě vrzavější než obvykle. Nepsal jsem na ní úplně celou tu dobu, ale i tak se tlačítka začínají kroutit ve svém uložení. Polštářky membrán jsem už prohodil mezi méně používanými tlačítky, ale jsou znovu unavené. Budu s tím muset něco udělat...

Reklama

Narazil jsem na plastové levné kousky které blikají jako diskotéka v '94, narazil jsem na mikrospínačová monstra která blikají sofistikovaně podle software, jehož aktualizace má gigabajty dat. Viděl jsem recenze i na levnější kancelářské (téměř) standartní „bakelity“. Tohle není článek o technologiích, konstrukci (TLK vs. num blok), mechanismu mikrospínače nebo něco podobného. Toto je článek hlavně o layoutu na tlačítkách.

Anti-ghosting není špatná věc. Zkouším ji na jednoduchém webovém nástroji. Pro tento článek to ale nebudu řešit stejně jako zvuk sepnutí mikrospínače atd.

Začal jsem si všímat určitých trendů, jichž se výrobci prostě drží svorně jako Cosa nostra – v dnešní době je přísný zákaz multimediálních malých tlačítek nad F-klávesami.  Zato je ale nutné mít FN klávesu a přídavné zlepšováky. Jak F-klávesami tak i na jiných, tyto funkce pak samozřejmě nevidíte, když vyměníte keycaps za jiné. Ne že by mi to nějak vadilo, ale je na tom vidět určitý druh omezenosti vlastního vývoje.

Nikde po celém internetu jsem neviděl CES layout! Všechno jen EN smíchaná s CZ a do toho pokus o Slovenštinu –  tzn. ani jedno dobře!

Rozložení CES naprosto chybí ve všech kategoriích klávesnic. Pozná se takto: klávesnice ISO s Enter tvaru otočeného dvouřádkového L, má krátký levý shift a u něj je klávesa ISO (00_56) (v Češtině správně) „\“  „|“ .

klávesnice na obrazovce 1
i Zdroj: PCTuning.cz
klávesnice na obrazovce 1

Poznámka: klávesa ISO je podle normy správně, nicméně znaky jsou duplicitní. Znaky se dají napsat i jako Alt Gr + Q nebo Alt Gr + W takže by tam teoreticky nemusela být.

Dobrý layout, bídné provedení. Genius KB-06XE K639
i Zdroj: PCTuning.cz
Dobrý layout, bídné provedení. Genius KB-06XE K639

Osobně se vždy podívám na horní pětku – má vypadat takto : 

 5 nahoře vlevo ↖ 

 ř dole vlevo ↙

 ° vpravo dole ↘ (možnost i vpravo nahoře ↗, ale pak je to méně přehledné)

 

tlačítko horní 5
i Zdroj: PCTuning.cz
tlačítko horní 5

 

a takhle NE: 

CZ a slovenština dokupy a špatně
i Zdroj: PCTuning.cz
CZ a slovenština dokupy a špatně

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama