Nextbase Dash Cam 322GW – test prémiové autokamery
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Nextbase Dash Cam 322GW – test prémiové autokamery

Nextbase Dash Cam 322GW – test prémiové autokamery | Kapitola 4

Jan Preclík

Jan Preclík

24. 3. 2022 14:30 7

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing 3. Software a nastavení 4. Kvalita obrazu a nahrávek 5. Závěr

Kde jsou ty časy, kdy nás od mávání na dálničních mostech nebolely ruce, kdy naši rodiče měli v žiguliku tříproudovou D1 dlážděnou betonovými bloky sami pro sebe, kdy jsme se jako děti cestou na dovolenou do Jugoslávie váleli na zadních sedačkách bez bezpečnostních pásů. V dnešní době, kdy to na silnicích vypadá jak v sobotu ráno u pokladen v Kauflandu, je třeba dbát na dodržování pravidel a bezpečnost. Proto jsme se rozhodli omrknout autokameru střední třídy od zavedeného výrobce Nextbase.

Reklama

Pojďme se konečně podívat na nějaké nahrávky z cest. Nečekejte žádnou exotiku, nahrával jsem víceméně cesty do práce a zpět. Vybral jsem několik záznamů s různými světelnými podmínkami, abyste získali nejlepší představu o tom, jak může nahrávka za různých světelných podmínek záznam vypadat. 

Všechny záznamy jsem pořizoval ve FullHD rozlišení s 60 fps, což Youtube umí přehrát. Kamera využívá k ukládání záznamu Matroska kodek H.264.  Bohužel vzhledem k rekompresi na Youtubu se nevyhneme určité ztrátě kvality, která je zřejmá zejména při časosběrných nahrávkách. 

První záznam je z jízdy, kdy už Slunce vyšlo a i přes vysokou oblačnost je denní světlo. I v ideálních světelných podmínkách se ve skle odráží palubovka, což kamera bohužel také vidí. 

Na kameře je i přes FullHD náhravku nečitelná registrační značka vozidel z větší dálky. Dá se přečíst až ve chvíli, kdy jste u auta skutečně hodně blízko. 

Na dalším záznamu je jízda během východu Slunce. Lehké ranní šero nijak negativně kvalitu záznamu neovlivňuje. 

Se zataženým počasím a mírným sněžením má problém spíše konverze youtubu, kamera zvládá v pohodě i takové počasí. Přeci jen 3 minuty záznamu v této kvalitě zaberou na kartě slušných zhruba 500 megabytů. V rámci tohoto videa jsem otestoval i kvalitu zvukové nahrávky, když mi jeden umělec nedal přednost z vedlejší, zlehka jsem ho na chybu upozornil troubením. 

Časosběrná videa bohužel youtube chroupe horko těžko. Jednak kamera neumí při časosběru využít 60 fps, zachycené video je tedy sice FullHD, ale běží na 30 snímcích za sekundu. Před konverzí se video nekostičkuje a je parádně ostré. Konkrétně tento časosběrný záznam zabírá na disku něco málo přes 300 megabytů a je dlouhý tři minuty bez tří vteřin. Na originálním záznamu je krásně vidět, jak se během jízdy mění světelné podmínky a dojem z obrazu. Na youtube je dojem z videa podstatně horší, i tak si ale nejde nevšimnout rozdílu v obraze na začátku a na konci jízdy. 

Mnohem lépe se Youtube popral s nočním časosběrným videem. 

A na závěr ještě jedno video z noční jízdy s lehkým sněžením. 

Na závěr jsem si ještě připravil sérii obrázků s různým nastavením Expozice. Fotil jsem s nastavením od -6 do +6 s odskokem o dva body. Nulu tedy můžeme považovat za jakýsi výchozí bod.  O půl šesté už se začalo pomalu stmívat, expozice se s tím ale nemazala a obraz hezky zesvětlila. Za těchto světelných podmínek byla ideální expozice +4 – jako za denního světla. Šestka byla už příliš přesvícená. 

Expozice -6
i Zdroj: PCTuning.cz
Expozice -6
Expozice -4
i Zdroj: PCTuning.cz
Expozice -4
Expozice -2
i Zdroj: PCTuning.cz
Expozice -2
Expozice 0 - výchozí
i Zdroj: PCTuning.cz
Expozice 0 - výchozí
Expozice +2
i Zdroj: PCTuning.cz
Expozice +2
Expozice +4
i Zdroj: PCTuning.cz
Expozice +4
Expozice +6
i Zdroj: PCTuning.cz
Expozice +6

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama