Nová doba, nová šikana: Buly, buly, cyberbully!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nová doba, nová šikana: Buly, buly, cyberbully!

Nová doba, nová šikana: Buly, buly, cyberbully! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 11. 2016 03:00 30

Seznam kapitol

1. Velké téma 2. Hra se zlým, šíleným a geniálním trollem 3. Pokleslá zábava prostého lidu 4. Drama přes čáru 5. Lovec kořistí 6. Lapálie s dvojníky

Cyberbullying neboli kyberšikana je dnes módní a poměrně přetřásaný pojem, protože mladí se ho dopouští v masovém měřítku, staří mu moc nerozumí a je to úplně peckovní téma pro novináře a filmaře. Počítače, šikana, anonymita – tahle kombinace nám dala už řadu skvostných, leč víceméně zcela vyfantazírovaných historek.

Reklama

Jsou ale pochopitelně příklady kyberšikany vážnější, jako je veřejné nařčení z pedofilie. Stalo se tak například na kanálu Drama Alert, jehož moderátor KeemStar neprávem obvinil 62 letého streamera Tonyho z toho, že je usvědčený pedofil. To by samo o sobě bylo špatné, jenomže dav diváků z Drama Alert navštívilo Twitch a začalo Tonymu nadávat a vyhrožovat, včetně vyhrožování DDoS útokem anebo zveřejněním jeho osobních údajů. Teprve reakční kanál Scarce upozornil na to, že odsouzený pedofil, o kterém KeemStar mluvil, stále sedí za mřížemi a jde o zcela jiného člověka, než je Tony.

To vedlo k opačné reakci, kdy se na KeemStara snesla kritika – a byla to kritika celkem na místě, protože si neověřil základní fakta. KeemStar se potom údajně rozhodil zbavit dvou lidí z týmu, kteří mu informace připravují. To by byl pouze příklad špatné novinařiny, nicméně to poukázalo na jeden velmi nepříjemný efekt – totiž davovou mentalitu fanoušků reakčních kanálů, které přejímají jakoukoliv informaci zcela nekriticky a vydávají se na masové výpravy kritizující označený cíl.

Zcela jiný přístup ke své „armádě“ zvolil reakční kanál Pyrocynical poté, co se pustil do mladého hráče s nickem Glich'e. Když Pyrocynical zjistil, že jeho video způsobilo lavinu kritiky na mladého tvůrce, udělal další video, ve kterém vyzval své fanoušky, aby s kritikou přestali, že jde o mladého tvůrce a naopak, pokud se jim jeho tvorba líbí, ať mu dají odběr. To Glich'emu přineslo spoustu nových odběratelů a dokonce Pyrocynicalovi poděkoval videem s výstižným názvem Thank You.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama