Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition v testu

Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition v testu | Kapitola 25

Adam Vágner

Adam Vágner

21. 6. 2016 03:00 102

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 1080 FE: představení a parametry 2. GeForce GTX 1080 FE v detailech 3. Testovací sestava 4. Dirt Rally 5. Doom 6. Fallout 4 7. Metro: Last Light Redux 8. Rise of Tomb Raider 9. Total War: Warhammer 10. Aliens vs. Predator Benchmark 11. Battlefield 4 12. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 13. Crysis 3
14. Grid 2 15. Metro: Last Light 16. World of Tanks 9.1 17. Boost u Nvidia GeForce GTX 1080 FE v AvP 18. Boost u NV GeForce GTX 1080 FE: Bioshock Infinite 19. Boost u Nvidia GeForce GTX 1080 FE: Crysis 20. Teploty 21. Chování ventilátorů 22. Hlučnost 23. Spotřeba, poměr výkon/watt 24. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 25. Závěrečné shrnutí

Po dlouhých letech je tu s námi konečně nový, menší a lepší výrobní proces grafických čipů. Testy nové generace karet odstartujeme „nereferenční“ GeForce přímo od Nvidie v provedení Founders Edition, abychom pak měli s čím srovnávat u karet jednotlivých výrobců.

Reklama

GeForce GTX 1080 naplnila očekávání. Nový proces znamená výrazný posun kupředu i přesto, že po stránce architektury Pascal nedoznal oproti Maxwellům nějakých dramatických změn. Vyšší výkon karta nahání hlavně hrubou silou, Přesto navyšování hrubého výkonu tentokrát neznamená i nárůst spotřeby. Oproti úsporným Maxwellům znamená nový proces a nové paměti opět výrazný skok v už tak dobrém poměru výkon/watt. To ale asi u drahého highendu tolik lidí nepálí.

Dobrá efektivita ale znamená i menší spotřebu a snazší chlazení. Díky tomu je i referenční chladič poměrně tichý. U těch nereferenčních karet, které jsem zatím proklepnul, to není s hlučností nějak dramaticky lepší, výrobci klasicky upřednostnili vyšší takty a výkon spolu s nižšími teplotami na úkor spotřeby a hlučnosti. Ale nebudu předbíhat, k tomu se ještě dostaneme.

Cenu GTX 1080 obecně asi nemá smysl příliš řešit. Pro našince je nehorázně vysoká, hlavně s ohledem na to, k čemu má taková herní grafická karta sloužit; bohužel pro nás to situace na trhu Nvidii dovoluje. Přímý konkurent pro GTX 1080 neexistuje, AMD proti nim momentálně nemá co postavit, a v nejbližší době se to nejspíš nezmění, čekáme hlavně Radeony střední a vyšší střední třídy.

Musí se nechat, že obstojí ve srovnání s tím, co ještě nedávno za obdobné peníze nabízely GeForce GTX 980 Ti anebo co nedej bože nabízel za ještě vyšší cenu GTX Titan X. A když k tomu přidáte ještě lepší provozní vlastnosti, není se moc co divit, že je, jaká je.

Musíte se ale oprostit od myšlenky, že čip GP104 by se svou plochou 314 mm² víc pasoval na karty vyšší střední třídy (trochu se bojím, aby se neopakovala situace z dob Keplera, kdy si Nvidia u šestistovkové řady karet vystačila s GTX 680 a velkého GK110 jsme se dočkali až v další generaci u GTX 780 (a GTX Titan).

Když se budeme věnovat samotnému provedení, u herní sestavy obvyklé koncepce i rozměrů budete asi jen těžko hledat důvod, proč GTX 1080 Founders Edition při její ceně upřednostnit, když už obchody nabízejí i vlastní řešení výrobců grafických karet. Ty vám obvykle za obdobnou cenu nabídnou výkonnější chlazení a vyšší takty i výkon.

Ty důvody, proč by mohla být GTX 1080 Founders Edition pro někoho zajímavější, jsou vyjmenované v první kapitole, dodám snad ještě to, že by mohl někoho oslovit netradiční a nakonec i atraktivní design karty.

Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
KLADY
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Nejvýkonnější GPU v intenzivní zátěži není úplně tichá, je hlučnější než lepší nereferenční modely GTX 1080
nízká spotřeba, bezkonkurenční poměr výkon/watt vysoká cena
Podstatně rychlejší než referenční GTX 980 Ti a GTX Titan X. špatný poměr cena/výkon
Nižší hlučnost než GTX 980 Ti a GTX Titan při vyšším výkonu větší výkyvy u hodnot boostu, počítejte i s větším vlivem kusovosti
kompaktní provedení oproti špičkovým GTX 980 Ti není náskok Founders Edition tak výrazný
„blbuvzdornější“ řešení než nereferenční kary  
Orientační cena s DPH: 20 500 Kč

GTX 1080 Founders Edition s uvedením trumfla ve většině ohledů vše, co bylo této kategorii na trhu. Už z tohoto titulu si zaslouží ocenění. I kdyby byla na trhu karta jenom v tomto provedení, v higendu by kralovala. Ale protože téměř současně s ní nastoupily i vlastní edice jednotlivých výrobců, které nabídnou v běžné sestavě víc, bude to u GTX 1080 Founders Edition na bronz a stříbro a zlato si necháme na přetaktované modely s výkonným chlazením.

Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama