Nvidia Turing: nové technologie pro chytřejší rendering
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia Turing: nové technologie pro chytřejší rendering

Nvidia Turing: nové technologie pro chytřejší rendering | Kapitola 5

Adam Vágner

Adam Vágner

14. 9. 2018 03:00 78

Seznam kapitol

1. Architektura Turing oficiálně 2. Nové Streaming Multiprocesory 3. Tensor Cores, GDDR6, GPU Boost 4. Pokroky ve stínování (shadingu) 5. Deep Learning, NVLink, USB-C, výstupy
6. GeForce RTX 2080 Ti vs. GTX 1080 Ti v parametrech 7. GeForce RTX 2080 vs. GTX 1080 v parametrech 8. GeForce RTX 2070 vs GTX 1070 v parametrech 9. Snímky z prezentace

Dnešním dnem končí embargo na detaily k nové architektuře Turing a podrobnosti o nových funkcích, které karty nabízejí. Asi jen s málokterou premiérou za celou dobu historie grafických 3D akcelerátorů představili výrobci karet tolik nových technologií najednou.

Reklama

Funkce Deep Learning pro grafiku

Karty podporují nový framework Nvidia NGX pro neuronové sítě s hlubokým učením využívající technologie Nvidia RTX. Nvidia využívá funkce založené na umělé inteligenci, které vylepšují grafiku, rendering a další klientské aplikace. NGX využívá Turing Tensor Cores pro operace založené na hlubokém učení a umožňuje využít výsledky výzkumů Nvidie na straně koncových uživatelů. Mezi ně patří třeba NGX DLSS, možnost upravy obrázků výplní zohledňující jejich obsah (v podstatě retuš fotek s chytrým doplněním obsahu, kterou jste mohli vidět na ukázkách Nvidie) a další.

Druhá generace NVLink

Rozhraní NVLink nahrazuje můstky SLI známé z předchozích generací karet. Oproti nim nabízí výrazně vyšší propustnost – zatímco SLI HB zvládalo zhruba 2 GB/s, NVLink s dvojicí linek x8 druhé generace zvládá mnohonásobně více. Každý NVLink x8 má přenosovou rychlost 25 GB/s v každém směru. TU102 má NVlinky dva, v každém směru tedy zvládá přenášet 50 GB/s a v obou směrech dohromady 100 GB/s, u TU104 je NVLink jeden a zvládá tedy poloviční přenosové rychlosti.

U RTX 2070 už NVLink nenajdete. Ještě před nedávnem se spekulovalo, že jde čistě o „marketingové“ rozhodnutí Nvidie u RTX 2070 NVLink nepovolit (protože u Pascalů ještě SLI fungovalo na GTX 1080 i na GTX 1070), aby příznivci multi-GPU museli kupovat dražší karty. Nakonec to ale vypadá, že za tím bude spíše snaha srazit cenu karty. U Turigu už totiž není RTX 2080 a RTX 2070 postavená na stejném čipu; levnější model dostal menší čip GT106, který NVLink prostě nemá.

NVLink poskytuje vysokorychlostní propojení pro SLI a další scénáře využití multi-GPU a umožňuje čipům mnohem vzájemně komunkovat mnohem rychleji. Přes NVLink může každé GPU přistupovat přímo do paměti ostatních grafických čipů. Díky tomu je možné kombinovat paměť více grafických čipů.

Nvidia Turing: nové technologie pro chytřejší rendering
i Zdroj: PCTuning.cz

USB-C a VirtualLink

S Turingem přichází i podpora pro USB Type-C a VirtualLink. Jde o nový otevřený standard, který má oproti USB-C vyšší propustnosti a slouží pro připojení virtuálních brýlí přes jediný konektor USB-C, který zajistí napájení, přenos obrazu i dat potřebných pro snímání pohybu.

Až dva monitory s rozlišením 8K

Podpora DisplayPort 1.4a umožňuje zobrazit rozlišení 8K při 60 Hz s podporou DSC 1.2 (Display Stream Compression) s vyšší kompresí, která je vizuálně bezztrátová. GPU Turing zvládá obsloužit dva displeje s rozlišením 8K připojené samostatnými kabely.

Vylepšený enkodér videa NVENC

Turing má i vylepšený enkodér NVENC, který podporuje ukládání videa H.265 (HEVC) v rozlišení 8K při 30 snímcích/s. Dekodér dostal podporu pro HEVC YUV 4:4:4 s 10b a 12b HDR při 30 snímcích/s., H.264 s rozlišením 8K a 10b a 12b HDR pro VP9.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama