O tom, jak (ne)zemřelo PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek O tom, jak (ne)zemřelo PC

O tom, jak (ne)zemřelo PC | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 3. 2020 03:00 85

Seznam kapitol

1. Smrt platformy 2. Co je PC? 3. Superpočítač anebo terminál? 4. PC už není „osobní“ 5. Architektury se uzavírají 6. Brave New Post-PC World

Jeden ze čtenářů se v diskusi rozhorlil, že „už deset let píši demagogie jako že PC platforma je mrtvá, což se nějak nechce plnit“. Osobní počítače už jsou mrtvé, jenom si toho část lidí zatím ještě nevšimla. Co povídám, někteří lidé nechápou, co vlastně znamená, že je platforma mrtvá.

Reklama

Brave New Post-PC World

Post-PC svět, ve kterém žijeme, není světem, ve kterém nejsou žádná PC, i když se to postupně blíží. Dostáváme se do bodu, kdy telefon stačí nejen pro nenáročný computing, ale i pro ten středně náročný, jako je práce s fotkami a videem a hraní her. Můžete streamovat video do televize, zadokovat telefon k monitoru a klávesnici a používat to jako náhradu desktopu.

Nejnovější telefony mají osmijádrové procesory, 12 GB RAM a až 512GB úložiště. To jsou specifikace, které už nahradí desktop i laptop – a výsledek je mnohem lehčí a kompaktnější, univerzálně použitelnější. Je jenom otázkou času, až takováto sestava bude normou a doma bude nenáročný uživatel pracovat tak, že si položí telefon na nabíječku a začne pracovat s desktopovým prostředím – to umí Android už docela dost let. To není svět, do kterého míříme, to je svět, ve kterém už jsme.

O tom, jak (ne)zemřelo PC
i Zdroj: PCTuning.cz

PC už není consumer technologie, je to profesionální technologie a taky věc pro nadšence. Naprosto se nepodobá PC tak, jak kdysi vzniklo – a nepodobá se už ani jeho použití. S tím, jak bude síť stále propustnější a výpočetní výkon clusterů stále dostupnější, bude mít méně a méně lidí důvod utrácet za PC. Z úvahy „proč bych si kupoval telefon drahý jako PC“ se stane úvaha „proč bych si kupoval PC drahé jako můj telefon“ – prostě proto, že telefon máte pořád s sebou a jste stále připojení, zatímco ta bedna sedí někde doma a většinu času stojí naprázdno.

Reálné, nemanageované PC, bude stále větší raritou i v profesionální prostředí. V zaměstnání nepotřebujete stroj, na který si můžete instalovat vlastní aplikace a kopírovat dovnitř a ven vlastní obsah. Zapomeňte na to! To je první věc, kterou korporáty vypínají už dnes – a stroje budoucnosti, které vám dají do rukou, to nedovolí už z podstaty.

PC je mrtvé, přátelé – a svět se mění ve vizi Douglase Engelbarta, který už před desítkami let vyzdvihoval inteligentní terminály, které vám dají k dispozici tolik prostředků, kolik opravdu potřebujete. Agónie, kóma a odumírání PC platformy půjde pomalu – a pokud jde o mě, mám v úmyslu umořit své stroje prací, ne je nechat zreznout.

Ale stejně, jako se v 90. letech sevřely funkční a cenové nůžky kolem domácích PC, se uzavírají cenové a funkční nůžky kolem PC – z jedné strany jsou levné připojené terminály a z druhé strany výkonné telefony. Ve formě chytřejšího terminálu s podporou aplikací a v podobě domácích superpočítačů bude PC ještě vzdorovat, ale jak praví Kniha Daniel: Mene, tekel, ufarsin!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama