OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 7. 2016 03:00 14

Seznam kapitol

1. Toshiba a značka OCZ 2. Představení disku 3. Software a ovladače 4. Testovací sestava a specifikace 5. Zahřívání a výkon 6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité)
8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy - body 10. Start Windows a shrnutí výkonu 11. Reálné aplikace, hry 12. Něco není v pořádku 13. Závěr

Jediným výrobcem, který měl donedávna rychlé disky M.2 (NVMe) na trhu, byl Samsung, který před časem uvedl také verzi 950 Pro. Už ale není sám, Toshiba jako druhý výrobce uvádí disky NVMe pro M.2. Navíc nabízí i kapacitu 1 TB, dokáže výkonem konkurovat Samsungu? To zjistíme v dnešním testu.

Reklama

Závěr

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

V současné hegemonii NVMe SSD disků na trhu to už opravdu chtělo změnu. Dvojice výrobců Intel a Samsung si v podstatě s trhem dělají co chtějí, tedy drží ceny stále vysoko. Intel sice dost významně zlevnil své vlajkové lodě, SSD 750, i tak jde ale o disk za dvacet tisíc, tedy produkt pro horních deset tisíc nadšenců. Navíc výkon tohoto disku už je dnes v mnoha směrech přežitý a Samsung se svými miniaturními M.2 disky nabízí dostatečně vysoký výkon, mnohdy i vyšší. Osobně vidím cestu SSD disků právě v kompaktním M.2 a nikoliv v PCI-e kartách. Takové disky jsou na trhu roky, a zbytečně zabírají PCI-e sloty.

Právě do této situace vstoupila Toshiba s oživenou značkou High-endu OCZ RevoDrive. Nabízí nám svůj první SSD NVMe disk. Paměťové čipy má Toshiba vlastní, a jsou zřejmě stejně dobré jako ty od Samsungu. Dle testu téměř vůbec netopí, to se ale nedá říci o samotném řadiči. Ten je žhavý jako peklo, teploty byly dokonce vyšší než u Samsungu 950 Pro. Na druhou stranu disk netrpí poklesem výkonu při vysokých teplotách, což disky Samsung trápí. U OCZ jsem nic podobného nezaznamenal. Tudíž o jeho chlazení nemusíte přemýšlet, vysoké teploty mu nevadí. Pokud navíc koupíte disk s PCI-e adaptérem, ten nějaké teplo absorbuje a disk se chladí. Nyní k výkonu a praktickým zkušenostem a postřehům.

Disk osazený v adaptéru jsem zkoušel na PCI-e řadiči procesoru i PCH čipu, výkon byl totožný, zde není nutné se ničeho bát. Pokud disku dodáte čtyři PCI-e 3.0 linky, je jedno odkud budou. Problém jsem měl ale s diskem osazeným v M.2 slotu. Možná, že Toshiba má dvě verze firmwaru, a disk koupený s adaptérem je jiný než ten, koupený samostatně. Výkon byl stejný, o to nešlo, ale disk se stále odpojoval a i utilita OCZ ho stále ztrácela. Možná byla také chyba v BIOSu desky, který disk ještě nezná. Nakonec jsem ho tedy používal a testoval pouze v adaptéru, tam nebyl jediný problém s funkčností.

Výkon ve všech syntetických testech byl vysoký, ovšem ne tak, jak říkají oficiální specifikace výrobce. I tak se disk zařadil jako třetí nejvýkonnější NVMe disk na trhu. Samsung 950 Pro je o kousek výkonnější, stojí ale také minimálně o 400 Kč více. Při koncových cenách ale jde o zanedbatelnou částku. Aplikační výkon v reálu byl ale o kousek horší než má konkurence. Doufám, že výrobce ví o problému s kolísáním výkonu a opraví ho v dalším firmwaru. V tuto chvíli je ale rozhodnutí jasné, pokud dojde na rozhodování zdali koupit OCZ RD400 nebo Samsung 950 Pro, když oba stojí víceméně stejně, je volba jasná. Samsung je prověřený, a jeho výkon je stabilní (pokud jej budete ofukovat). Věřím ale, že OCZ to dotáhne a s opravou firmwaru se dostane na úroveň Samsungu. OCZ RD400 je výkonem skvělý disk, a Samsung potřebuje na trhu konkurenta jako sůl. Navíc OCZ se nabízí i v 1 TB variantě, což Samsung nemá.

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky do testu zapůjčila Toshiba Group

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama