OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 7. 2016 03:00 14

Seznam kapitol

1. Toshiba a značka OCZ 2. Představení disku 3. Software a ovladače 4. Testovací sestava a specifikace 5. Zahřívání a výkon 6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité)
8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy - body 10. Start Windows a shrnutí výkonu 11. Reálné aplikace, hry 12. Něco není v pořádku 13. Závěr

Jediným výrobcem, který měl donedávna rychlé disky M.2 (NVMe) na trhu, byl Samsung, který před časem uvedl také verzi 950 Pro. Už ale není sám, Toshiba jako druhý výrobce uvádí disky NVMe pro M.2. Navíc nabízí i kapacitu 1 TB, dokáže výkonem konkurovat Samsungu? To zjistíme v dnešním testu.

Reklama

Toshiba a značka OCZ

Pokud sledujete dění v IT odvětví, zřejmě vám neušlo, že v roce 2013 koupila Toshiba společnost OCZ, která v podstatě zbankrotovala. Historie pádu je dlouhá složitá, a nebudeme jí dnes rozebírat, vše ale vyústilo k akvizici, kdy Toshiba za 35 milionů dolarů OCZ koupila. V podstatě pouze kvůli patentům a technologiím SSD disků. Zde musíme také zmínit, že OCZ se léta potýkalo se špatnou kvalitou svých výrobků; nemělo peníze na validaci a dlouhodobé testování. To vedlo u některých řad k extrémnímu počtu reklamací, pošramocené pověsti a nakonec pádu společnosti. Toshiba se přesto rozhodla značku udržet a vydávat SSD disky s logem OCZ.

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Toshiba se rozhodla, že seškrtá všechny řady SSD disků kromě tří. Jako základ zůstane série Trion, výkonnější bude Vector a pro nadšence známý RevoDrive. Vše ostatní se přestalo vyrábět, jen se doprodává, společnost na starší věci ale stále drží záruku. Jako oživení nabídky, v tuto chvíli Toshiba uvádí nový RevoDrive (zkratka série RD). Jde o zajímavý produkt, jelikož až do této chvíle, NVMe disky do M.2 slotu nabízí jen Samsung se svými disky. Kingston a jeho M.2 disky jsou stále AHCI zařízení. Toshiba tedy uvádí první svůj vlastní NVMe disk, který bude soupeřit s M.2 disky Samsung. V tuto chvíli mají NVMe disky pouze Intel, Samsung a Toshiba. Intel je ale v M.2 řešení nenabízí.

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace na trhu je v tuto chvíli přehledná a jasná, Intel nabízí v podstatě nejvýkonnější SSD disk pro domácí počítače vůbec, jeho 1,2 TB SSD 750 je opravdový drtič. Za cenu 20 000 Kč s daní jej můžete mít. I když v mnoha testech už jej nové NVMe disky porážejí, stále jde o brutální disk, jehož nástupce prý přijde ještě letos. S dalšími NVMe disky už je to snadné, Samsung má na trhu SM951 a 950 Pro. Maximální kapacita je ale pouze 512 GB, což může být málo. Za oba modely zaplatíte 9000 Kč s DPH. Vše ostatní jsou AHCI disky, kdy snad jediný ještě stojí za řeč - Kingston Predator. Ten za 10 000 Kč s daní ale nabízí zkrátka nižší výkon než NVMe disky. Do této strnulé situace s disky přichází Toshiba s modelem OCZ RD400. Nejdůležitější je kapacita, která je 128-1024 GB. Což nikdo jiný nenabízí. Jde samozřejmě o NVMe disk, tedy jeho výkon by měl být vysoký. Za 512 GB  model zaplatíte v ČR kolem 8600 Kč s DPH. Podívejme se na "papírové" specifikace:

OCZ RD400 512 GB - První M.2 NVMe SSD od Toshiby v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Srovnávat tabulkou budeme pouze srovnatelné disky, jiné NVMe na trhu stejně nejsou. První sloupec patří RD400, následují Samsung 950 Pro 512 GB a 256 GB, na konci je pak už letitý SM951 s kapacitou 512 GB. Spousta znaků je shodných, rozměry, rozhraní, spotřeba a délka běžné záruky. Toshiba na disk nabízí na svých stránkách i rozšířenou záruku s přepravou zdarma při výměně vadného disku.

Toshiba používá vlastní čipy (podobné nejnovějším Samsungům). Rychlosti čtení a zápisu jsou také téměř stejné jako u disku Samsung 950 Pro. IOPS pro čtení jsou ale podstatně nižší, praxe ale ukáže jaký to má vliv na reálný výkon. Disk OCZ neumí žádné šifrování obsahu a životnost je proti Samsungu také nižší. Cena je víceméně také stejná, nebo hodně podobná. Papírově bude RD400 zdatný konkurent Samsungu 950 Pro, praxe ale ukáže, zdali tomu tak bude i v reálu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama