Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům?

Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 10. 2021 08:00 26

Seznam kapitol

1. Bez skladů a bez dopravy 2. Chybí všechno 3. ...a na tom vyděláme 4. Zelené sny 5. Být závislý není v pohodě

Ceny stoupají, zásobovací situace se nezlepšuje. Elon Musk tvrdí, že vše bude brzy vyřešeno. Opravdu? Sýčkové tvrdí, že naopak v zimě zmrzneme. Budeme mít vůbec něco na Vánoce?

Reklama

Problém je totiž také v tom, že odhady spotřeby karet vycházejí z předpokladu, že hráči obměňují svoje karty průběžně. Vysoké ceny karet ale vytěsnily z trhu normální hráče a ti se rozhodli počkat, až to celé přejde. Jenomže do toho jim vstoupí právě ti další hráči, kteří by přirozeně obměňovali teprve teď, což znamená, že nelze počítat s poklesem poptávky, i kdyby se nakrásně nehashovalo a jen po jedné kartě přidělovalo. 

Zkrátka a dobře – je nepravděpodobné, že by vánoční trh byl zavalen levnými grafikami. Ve skutečnosti je dost možné, že bude v útlumu obecně – a to, spolu s tím, že si lidi našetřili peníze tím, že necestovali a nepařili, bude znamenat vznik inflačních tlaků. Proč neprodávat dráž, když si to lidi koupí?

 

Osobně mám pocit, že logistikům vlastně nevadí, že doprava zdraží – víc na tom vydělají. A situace se nebude moc zlepšovat: S tím, jak jsme se rozhodli ozelenit, ať to stojí, co to stojí, aby Grétka nebyla smutná, vypálilo to ceny energií nahoru. Uhlí není, i kdybychom ho chtěli: Rusko dodávky nezvýší, nemá ho ani Čína a hrozí jim, že budou muset kvůli nedostatku energií limitovat výrobu. Pro nás to znamená proměnu základní krve civilizace v luxusní zboží. Růst cen energií se promění do všech komodit, do úplně všech, což opět roztlačuje inflaci. Tohle není príma, tohle fakt není príma. 

Буровая машина (шахта им. Губкина).jpg
By Korotinae - Own work CC BY-SA 4.0, Link

A to, podtrhuji, patrně nejsme ještě na konci covidového tunelu. Je klidně možné, že se ta pitomost zase vrátí a že přes vyhlašování, že nebudou lockdowny, budou další lockdowny, což celou tu věc poposune špatným směrem. Delší pobyt doma znamená vyšší spotřebu energie, což znamená vyšší účty za energie. Jsme na jednotném trhu, takže jak moc to bude zlé souvisí s tím, jak moc šílení jsou němečtí zelení vizionáři – a osobně mám dojem, že bohužel hodně moc a že jim naprosto nevadí, co má jejich politika obdivu sama k sobě za dopady na sousední státy. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama