Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům?

Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům?

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 10. 2021 08:00 26

Seznam kapitol

1. Bez skladů a bez dopravy 2. Chybí všechno 3. ...a na tom vyděláme 4. Zelené sny 5. Být závislý není v pohodě

Ceny stoupají, zásobovací situace se nezlepšuje. Elon Musk tvrdí, že vše bude brzy vyřešeno. Opravdu? Sýčkové tvrdí, že naopak v zimě zmrzneme. Budeme mít vůbec něco na Vánoce?

Reklama

Rok 2021 není lepší, než byl 2020: Naopak, potkalo nás několik dalších komplikací: Továrny TSMC na Taiwanu měly problémy se zásobováním vodou, protože bylo sucho. V Japonsku hořely dvě továrny na čipy a jedna chemička, dodávající látky pro PCB. Samsungu zničila bouře v texaském Austinu továrnu. A logistika... logistika vypadá opravdu, opravdu zle.

Napadlo by vás, že jedna nemoc dokáže způsobit dominový efekt, na jehož začátku je ukejchaný netopýr – a na druhé straně nedostatek zboží, který tlačí celý vyspělý svět do inflace?

Celé se to má tak, že globalizace je dobrý sluha, ale špatný pán. Když funguje, dodává poměrně spolehlivě produkty just-in-time, levně a následující části výrobního řetězce fungují dobře. Potíže nastanou tehdy, když se nepodaří správně odhadnout, co by se mělo objednat a kdy. Pokud se to nepovede několika společnostem, jsou z toho jenom ztráty obchodních příležitostí a mrzení: Pokud to špatně odhadne většina z nich, nastanou systémové efekty, které jen málokdo předpokládal.

Jedna věc jsou naše dobrodružství s Covid-19, naše střídavé podceňování a nedoceňování situace a následovné lockdowny. Ty měly na populaci z velké části nedobrý efekt: Někdo přišel o práci, jiný o sociální kontakty, další o úspory.

Část lidí o úspory nepřišla a byla schopná pracovat z domova, některým odvětvím se dokonce dařilo. Problém je ale v tom, že na straně poptávky se počítá s určitou alokací výdajů: A za lockdownu zmizela kultura, turistika, cestování, pohostinství – tyhle branže byly zasaženy. Tím ale zbylo lidem větší množství peněz, které jim naopak přebývalo: A to se nalilo do poptávky po produktech, po zboží, hlavně po počítačích a po tom, které přináší zábavu. 

Tím došlo k tomu, že zatímco některá odvětví zmírala, jiná byla přetížena poptávkou. Jenomže lockdowny zasáhly i výrobu a taky logistiku: Když na to přišlo, nechala Čína preventivně zavřít celý přístav. Tím došlo ke snížení výroby, ale i tam, kde se vyrábělo, se jednoduše nedařilo věci nakládat a odvážet.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama