Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům?

Oddálený efekt: Budeme mít co k Vánocům? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 10. 2021 08:00 26

Seznam kapitol

1. Bez skladů a bez dopravy 2. Chybí všechno 3. ...a na tom vyděláme 4. Zelené sny 5. Být závislý není v pohodě

Ceny stoupají, zásobovací situace se nezlepšuje. Elon Musk tvrdí, že vše bude brzy vyřešeno. Opravdu? Sýčkové tvrdí, že naopak v zimě zmrzneme. Budeme mít vůbec něco na Vánoce?

Reklama

Takže co s letošními Vánocemi? Budou grafiky, budou konzole? Kdopak ví? Třeba budou děti na Mikuláše zlobit jako o život, aby za nimi místo anděla s jablíčky přišel čert a přinesl jim pytle uhlí a pod stromečkem si budeme dávat příspěvky na svícení a vytápění. Celkem nečekaný vývoj, musím říci. 

Co bude dál? 

Svět si už všiml, že přílišná závislost na jediné zemi není v pohodě. Čína používá své zásoby vzácných kovů jako politickou páku – a tak se obnovuje snaha těžit je i jinde, hlavně v Austrálii. Austrálie je obecně s Čínou v obchodní válce – Čína uvalila daně na dovážené maso a víno a způsobila tím Austrálii ztráty. Na druhou stranu Austrálie se dala dohromady s Amerikou a chce její ponorky na jaderný pohon.

Zkrátka a dobře: Může to dopadnout tak, že se závislost světa na Číně uvolní – a pak patrně vzniknou dva mocenské bloky, ten západní a ten čínský. Anebo, v horším případě, by mohlo nastat to, že celá situace vyeskaluje – a kdo ví, možná slavný Křemíkový štít (Silicon Shield) nad Taiwanem povolí – a Čína si ho vezme silou. 

To by mohlo znamenat, že se obchod omezí anebo zastaví úplně. A to by bylo opravdu velké nadělení. Zatím vidíme, jaké implikace má omezení obchodu – ale ono to může být mnohem, mnohem horší. Tak hodně štěstí, přátelé, ať nás choroby opustí a zlé nechť se nespustí!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama