Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu | Kapitola 17

Michal Šimonek

Michal Šimonek

20. 8. 2013 03:00 18

Seznam kapitol

1. Gryphon jako Sabertooth mATX 2. Asus Gryphon se představuje 3. Armor kit v obraze 4. Vlastnosti základní desky 5. Základní deska, popis 6. Detaily základní desky 7. BIOS 8. BIOS II 9. Softwarová výbava
10. Napájení desky a popis čipů 11. Testovací sestava a výběr testů 12. Měření výkonu, SATA a benchmarky procesoru I. 13. Měření výkonu, benchmarky procesoru II. 14. Měření výkonu, benchmarky procesoru III. 15. Přetaktování základní desky 16. Spotřeba a teploty 17. Závěrečné vyhodnocení

Po zástupcích overclockerské a zároveň herní Maximus VI Hero a o něco vyšší třídy MPower Max si dnes představíme odolnou Sabertooth v malém provedení. Jednoduše ji Asus nazval Gryphon a myslíme si, že tato deska bude hodně oblíbená. Nejen díky pěti rokům záruky, ale i výbornému poměru cena / výkon a kvalitnímu zpracování.

Reklama

Rozměrově menší zástupce Sabertooth série se částečně vrací ke kořenům a nabízí od zakoupení variaci desky bez teplotního štítu. To zpříjemňuje cenu desky, a Gryphon se tak stává lákavou nabídkou pro mnoho uživatelů vybírající si kvalitní desku. Na Intel platformu je to skutečně skvělá cena,  v současné nabídce Asusu jde rozhodně o nejlepší volbu mATX z pohledu ceny a vybavenosti i kvality.

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Shrňme si zbývající aspekty. Potěší podpora SLI i Crossfire, zadní výstupy jsou také v pořádku. Celkem osm USB, z toho čtyři nového formátu. Možná někomu bude scházet jedno eSATA, ale to zde nevidím jako zásadní negativum. Co rozhodně stojí za zmínku, je vcelku nízké zahřívání, slušné součástky a hlavně garance 5 let záruky na tento produkt. Mezi klady bude patřit detailní a funkcemi nabitý BIOS. Software AI Suite (už ve třetí variaci) je rozsáhlý a tradičně nezklamal, Thermal radar se mi líbí. S ním souvisí i složky pro sdílení dat a nebo zrychlené dobíjení všech zařízení přes USB. Z praktických funkcí desky je to automatické přetaktování, memok tlačítko a užitečný BIOS flashback.

Kdybych měl napsat i nějaké hodnocení k samotně popisovanému balení Armor kitu, zde už tak jasnou volbu nevidím. Samotný armor má jistě lepší vliv na odolnost proti prachu a větráček může napomoci o dva stupínky třeba snížit teplotu, ale samotná deska skutečně nijak nehřeje a není zcela nutné investovat další stokoruny za něco takového. Armor kit není vyloženě špatný, ale zároveň nijak neoslní. Kdyby snad stál pouze okolo 200-300 korun, pak by měl valnější smysl. Jeho pořízení tedy ponechám čistě na každém z vás.

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Asus GRYPHON Z87 poskytuje server Heureka.cz

Odolný Gryphon – pět let záruky na skutečnou kvalitu
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning uděluje stříbrnou hvězdu

za solidně zpracovanou desku, kvalitní software

a pětiletou zárukou.

Za zapůjčení procesoru Intel core i7-4770 ES a základní desky patří poděkování společnosti Asus.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama