patero-univerzalnich-chladicu-v-testu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Patero univerzálních chladičů v testu

Patero univerzálních chladičů v testu | Kapitola 6

Michal Mitrega

Michal Mitrega

16. 10. 2006 01:00 37

Seznam kapitol

1. 5 CPU chladičů 2. Tacens Gelus 3. Noctua NH-U12 4. Aerocool Dominator
5. Scythe Shogun 6. Thermalright Ultra-120 7. Zvukové a teplotní testy

V dnešním článku si otestujeme pět univerzálních chladičů CPU a porovnáme je s uznávanou konkurencí v tomto oboru. Krom teploty každého řešení se zaměříme i na produkovaný hluk.

Reklama

Balení

Balení není podobné jakémukoliv jinému, protože si Thermalright si s pevnou kartónovou krabičkou bez barevných popisků narozdíl od ostatních výrobců. Neplýtvá se tu materiálem a tiskem, tudíž je výroba levnější. Chránění chladiče je velmi slušné a navíc jste více napjatí co, že je to vlastně uvnitř balení, když hned nevidíte obrázek na krabici. Chladič je velmi dobře chráněn pěnovým obalem a samozřejmě také tuhou fólií proti poškrábání. V balení je dále velká samolepka od výrobce a dva návody pro instalaci na socket 775 a 939 (940, 754).

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


chvilka napětí...

Příslušenství:

  • montážní spona na zadní stranu základní desky (socket 775)
  • spona na přední stranu základní desky (socket 775)
  • spona na přední stranu základní desky (socket 940, 939 a 754)
  • 4x šroubek s pružinkou (socket 775)
  • 2x šroubek s pružinkou (socket 940, 939 a 754)
  • 4x drátek pro upevnění dvou větráků
příslušenství pro platformu AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
příslušenství pro platformu AMD


příslušenství pro platformu Intel

V balení se dodává také poměrně velká dávka teplovodivé pasty. Je to sice úplně obyčejná pasta, ale i tak se určitě bude hodit například montáž jiných počítačů. S tak drahým chladičem, navíc bez větráčku, určitě doporučuji koupi pořádné teplovodivé pasty s přídavkem stříbra.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


příručka, pasta a drátky pro připevnění ventilátoru

Pružinky jsou poměrně tuhé, takže určitě budou dobře pracovat i po nějaké době. Zajímavé je, že nejdou oddělit od šroubků, drží v nich pevně díky výřezům pod hlavičkou.

Specifikace

Specifikace heatsinku:

  • kompatibilní: Intel socket 775; AMD socket 754, 939 a 940
  • 63,5 x 132 x 160,5 mm
  • 52 hliníkových žeber s rozestupy 2 mm
  • 4 zdvojené heatpipes o průměru 6 mm
  • poniklovaná základna bez pasivu
  • váha 745 gramů

Instalace

Instalace Thermalrightu Ultra-120 mě velice příjemně překvapila. Výrobce vymyslel velice jednoduchý systém montáže jak na platformu Intel, tak i na platformu AMD. Začne se přiložením montážní spony na zadní stranu základní desky. Ve sponě jsou již integrovány 4 závity, které tak pohodlně obchází nutnost použití matiček a podobných "zbytečností". Potom stačí přiložit heatsink na procesor a na něj sponu se 4mi dírkami. Nezbývá než zašroubovat šroubky s pružinkami přes sponu na procesoru do spony na zadní straně základní desky a je "vymalováno".

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


fotka uvnitř case

Heatsink je středově souměrný, takže jsou jenom dva způsoby jak ho nainstalovat. Stačí se tedy rozhodnout podle toho, jaký ventilátor máte v PC silnější (ve zdroji, out-take). Ale pozor, aby jste nějakému zdroji s pomaloběžným větráčkem bez zadního odsávacího větráku "nezavařili" přísunem teplého vzduchu.

Kvalita heatsinku

Heatsink zepředu

Při pohledu zepředu je vidět zcela nová technologie, která možná časem začne být standardem při konstrukci chladičů - žebra jsou na koncích ohnuta. Ohnutí je logické, vzduch díky němu lépe přebírá teplo ze žebroví. Vzduch se do těla heatsinku dostane pod určitým úhlem, takže je větší silou než při volném průchodu tlačen na pláty žeber a přebírá od nich více tepla. Rozestupy mezi žebry jsou velmi malé pro co nejvyšší výkon s kvalitním 120mm fanem. Thermalright Ultra-120 tedy v žádném případě není koncipován k pasivnímu chlazení, ale jako aktivní chladič by se měl uplatnit. Dále stojí za povšimnutí zdvojené heatpipes, které jsou v chladiči vedeny tak, aby byly schopny předat teplo do co největší plochy žeber.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


Tančící chladič?

Je velká škoda, že Thermalright Ultra-120 nemá pasiv na základně. To také není proveditelné díky systému uchycení, který zabere skoro celou plochu základny (ale pasiv by samozřejmě mohl být i na sponě). Pro přetaktovávací maximalisty doporučuji nanést teplovodivou pastu mezi základnu a montážní sponu. V dobře vyřešené skříni to může znamenat pár stupňů dolů. Za povšimnutí stojí letování všech žeber k heat-pipes. Bez letování (praxe u většiny konkurenčních výrobců) je na tom špatně i konstrukčně velmi dobrý chladič.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


poctivé přiletování

Heatsink z boku

Z boku je nejlépe vidět ohnutí žeber. Povšimněte si konstrukce žeber, které do stran vzduch nijak neusměrňují. Ve skutečnosti vzduch uniká i po stranách chladiče, což je dle mého názoru škoda. Určitě by šlo docílit lepších výsledků chlazení zadních heatpipes, kdyby k nim byl proud vzduchu více nasměrován jako v případě chladiče od Noctuy. Heatpipes jsou k základně upevněny přesvědčivě - bez vzduchových mezer.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Povšimněte si dírek ve spojích jednotlivých žeber. Dvě z nich totiž vždy slouží k upevnění větráku pomocí dvojice dodávaných drátků. Je docela možné, že umístěním druhého odsávacího větráku (z druhé strany chladiče) lze docílit mnohem lepších výsledků v chlazení díky lepšímu usměrnění proudu vzduchu skrz tělo chladiče.

Heatsink shora

Shora je dobře vidět rozmístění jednotlivých heatpipes. Byly rozmístěny tak, aby byly ofukovány co největším proudem vzduchu, protože větrák nefouká na celý heatsink rovnoměrně. Žebroví se rozšiřuje na koncích, čímž zajišťuje větší plochu pro odvod tepla tam, kde je ji potřeba. Ostatně žebroví uprostřed chladiče je tu víceméně zbytečně, stejně jako u všech podobných chladičů.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled shora

Heatsink zespod

Zespod je dobře vidět poniklování základny, což zajišťuje optimální rovnost povrchu. Je zajímavé, že se nikde nedozvíme z jakého materiálu je ve skutečnosti vyrobena základna a potažmo i heatpipes. Víme jenom, že žebra jsou hliníková. Teplovodivá pasta tu nebude mít tolik práce jako u jiných hrubě opracovaných základen.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled na základnu

Orientační cena: 1700 Kč

Oficiální stránky: Thermalright

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama