patero-univerzalnich-chladicu-v-testu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Patero univerzálních chladičů v testu

Patero univerzálních chladičů v testu | Kapitola 7

Michal Mitrega

Michal Mitrega

16. 10. 2006 01:00 37

Seznam kapitol

1. 5 CPU chladičů 2. Tacens Gelus 3. Noctua NH-U12 4. Aerocool Dominator
5. Scythe Shogun 6. Thermalright Ultra-120 7. Zvukové a teplotní testy

V dnešním článku si otestujeme pět univerzálních chladičů CPU a porovnáme je s uznávanou konkurencí v tomto oboru. Krom teploty každého řešení se zaměříme i na produkovaný hluk.

Reklama

Hlukové testy

V komentářích u minulé recenze se objevila spousta nesouhlasných příspěvků k hlukovým testům. Hladina hluku je tak vysoká, protože ji tak vyhodnotí hlukoměr, který snímá od 30dB. Nemáme profesionální vybavení na profesionální testy, takže pokud se orientačním zvukovým testem nechcete řídit - postupujte rovnou k teplotním testům. Těmito testy se dá velice dobře řídit a orientačně podle nich hodnotit dodávané větráčky dodávané s chladičem.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

V testu se dobře umístil větrák, který byl dodáván spolu s Tacens Gelusem, stejně tak ten u Scythe Shogunu. Jsou to v podstatě stejné, průměrné výsledky, jenom větrák u Gelusu nezvládl vyšší otáčky, takže bych nahrazen Akasou Amber. Větrák dodávaný s Aerocool Dominatorem si vzhledem ke své velikosti vedl velice dobře. Další dva testované chladiče se dodávají bez větráku. Zajímavý je větráček od Noctuy, který byl osazen na Thermalright Ultra-120. Po nějaké době používání (3 dny) je už poměrně hlučný. Na druhou stranu po výrobcem proklamovaném snížení na polovinu skutečně není slyšet. Proto bude zajímavý spíše pro nízkootáčkový provoz než pro provoz na plné rychlosti.

Teplotní testy

Teplotní testy jsme se opět snažili udělat co nejobjektivněji. Od naměřené teploty na CPU se odečítala přesná (a skoro stálá) teplota v průběhu testu. Tuto teplotu jsme nijak nezaokrouhlovali ani od oka neupravovali. Z výsledků si tedy lze udělat velmi solidní obrázek o výkonu chladičů.

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalo se to očekávat, Tacens Gelus se v testu neumístil nejlépe. Dal by se tak v podstatě srovnávat s minule recenzovaným Scythe Ninja, který si vedl podobně (za zhruba stejné peníze). Dále tu máme Noctuu NH-U12, která pro mě osobně byla docela zklamáním. I přesto jsou teploty poměrně příznivé a pokud nechcete kupovat i větráček, tak toto je jedna z velmi dobrých možností.

Překvapením byl velice dobrý výkon Scythe Shogunu, který se se svým heatlane pásem "neznámého původu" může směle rovnat s minule recenzovaným (drahým) Zawardem SQUARE ZCJ002. The Dominator se v testu umístil výtečně. Za přiměřené peníze dostanete skvělý chladič (i s tichým větráčkem), který se může rovnat vítězi minulého testu Thermalrightu SI-120. Jeho největší nevýhodou jsou velké rozměry a velké rozhození airflow ve skříni (tedy pokud nemáte BTX).

Vítězem testu se jednoznačně stal Thermalright Ultra-120, který přesvědčil svým zdrcujícím výkonem. Ultra-120 je zkrátka to nejlepší co se dá na trhu koupit. Zajímavé je, že výrobce výrobu tohoto chladiče ukončil a poté (po měsíci) znova rozběhnul. Pro ty, kterým by se nevlezl díky svým rozměrům do skříně je tu ještě jeho menší bráška Ultra-90 (ale pozor, nemá moc přesvědčivé uchycení).

Patero univerzálních chladičů v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


PCtuning Golden AWARD, Říjen 2006.
Thermalright Ultra-120
za: "zdrcující výkon, který nemá obdoby"

Za zapůjčení většiny chladičů děkujeme distributorovi, firmě TN Trade.

Za zapůjčení chladiče Thermalright Ultra-120 děkujeme firmě JSC-Computers.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama