Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc

Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc | Kapitola 4

Jan Schrenk

Jan Schrenk

3. 1. 2019 03:00 33

Seznam kapitol

1. Na počátku byl Messerschmitt 2. Jak vypadá? 3. Ergonomie a obraz 4. Tragický software a ještě horší podpora 5. Start 6. Resumé

Virtuální realitě stojí v dnešní době v cestě stále mnoho překážek. Technologické, ergonomické i finanční. Jak si vede relativně levný, ale přesto plnohodnotný headset v porovnání s těmi nejlepšími? A má VR v dnešní době větší smysl, než jen vaše chlubítko pro návštěvy?

Reklama

Tragický software a ještě horší podpora

Nemělo by se asi úplně stávat, abyste rozbalili nějaký výrobek, na něm si přečtete, ať před jeho zapojením navštívíte web výrobce a stáhnete SW… no a tento web na vás vyflusne krásnou 404. Minidisk, flashka, nebo drivery přímo ve Windows samozřejmě nejsou, tak se je pokusíte vyhledat v jiných částech vývojářského webu jen proto, abyste to za třicet minut bloudění mezi blbě optimalizovanou anglickou stránkou a rozsypaným čínským čajem vzdali a zkusili stáhnout ovladače „někde z netu“. Já takhle našel asi rok a půl starou verzi. Instalátor čínsky. Po paměti klikáte „Další“. Aplikace konečně nastartuje a vyzve vás k připojení brýlí. Hurá, zdá se, že to běží. A dokonce je tady tlačítko pro automatickou aktualizaci na současnou verzi. Jupí! :-)

Aha. Tlačítko nefunguje. Tak nic.

Po týdnu stráveném na archaické verzi se web rozběhl a umožnil mi nainstalovat aktuální ovladače. Mimochodem stažení 500MB balíku ze serverů v Říši středu zabralo asi hodinku, automatická aktualizace na ještě novější verzi už ale prošla bezproblémově. Obraz se pak ještě vylepšil, předtím patrný ghosting téměř zcela odezněl.

Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Co teď? Teď připojíte Nolo. Software s ním počítá, ale kalibrace celého systému představuje to nejšílenější, s čím jsem se snad kdy setkal. Návod najdete na webu a je děsný. Prostředí vás vůbec nijak nenavádí, neříká vám, že je něco kalibrováno dobře, nebo špatně. Pokyny ke kalibraci jsou dvojznačné a totálně zmrvené (zmrvený je nejjemnější možný výraz). Jak moc špatně jste stroj kalibrovali (pozor, pořád se bavíme jen o Nolo), poznáte až v nějaké hře.

Pimax se kalibruje zvlášť, nejsnáze pomocí prostředí SteamVR, se kterým je kompatibilní a kalibrace je celkem jednoduchá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama