Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc

Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc

Jan Schrenk

Jan Schrenk

3. 1. 2019 03:00 33

Seznam kapitol

1. Na počátku byl Messerschmitt 2. Jak vypadá? 3. Ergonomie a obraz 4. Tragický software a ještě horší podpora 5. Start 6. Resumé

Virtuální realitě stojí v dnešní době v cestě stále mnoho překážek. Technologické, ergonomické i finanční. Jak si vede relativně levný, ale přesto plnohodnotný headset v porovnání s těmi nejlepšími? A má VR v dnešní době větší smysl, než jen vaše chlubítko pro návštěvy?

Reklama

Na počátku byl Messerschmitt

VR brýle jsem si poprvé vyzkoušel několik roků zpátky. Tehdy se jednalo o nějaký předsériový kousek Oculus Rift HD. Dostal jsem totiž od manželky jako dárek (já vím, je skvělá :-)) návštěvu makety kokpitu druhoválečné stíhačky Messerschmitt Bf 109 a s tím spojeného simulátoru. Člověka na místě zaujalo všechno. Vibrační podložka pod zadkem, skvěle zpracovaný kokpit i mizerně nastavený nic moc simulátor WarThunder, který posloužil jako platforma. Co ale tomu všemu dalo do slova a do písmene další rozměr, to byla právě virtuální realita.

Je to jako včera, když jsem se otočil vlevo a viděl to zdánlivě nekonečně dlouhé křídlo, tak rozdílné oproti interpretaci na placatém monitoru. Ano, mělo to spoustu much, ale přesto: Najednou jsem byl tam.

Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsem celkem zaměstnaný člověk. Ačkoliv mi manželka vytváří úžasné teplo domova (je vážně skvělá :-)) a dcera je hodná po mně, tak mé pracovní vytížení je obrovské. Aby toho nebylo málo, tak jsem se rozhodl na svá ne až tak moc stará kolena opět studovat. Přesto si takhle jednoho večera sedím v obýváku a říkám si: „Jendo, počítač máš super. Televizi jsi taky koupil super. Máš perfektní joystick. Headtracking, plynovou páku, pedály, myš. Pořídil sis super telefon a tvoje auto je taky skvělé. Co bys tak v rámci svého konzumního šílenství ještě koupil? Virtuální realitu! Aspoň na zkoušku. Třeba když manželce řeknu, že ji za 14 dní zase vrátím, tak nebude remcat?“

A jak Jenda řekl, tak udělal. Přemýšlel jsem nad Oculusem, ale jeho parametry mi přišly už zastaralé. Pak jsem se víceméně rozhodl pro HTC Vive Pro. Jenže přišlo zjištění, že musím pro funkční zážitek vydat asi 35 tisíc, přestože nepotřebuju žádné ovladače do rukou a u VR chci jen sedět na zadku. A tak jsem se podíval jinam. Přečetl jsem si pár dojmů od kolegů letců, v Alze pokecal s tamním chlapíkem specializujícím se na VR (jestli si tohle čte, tak ještě jednou díky za příjemnou hodinku a půl :-))… no a za pár minut už jsem si domů nesl dvě krabice.

Dvě bedny? Proč?

Virtuální realita není jen o schopnosti zobrazit pro každé oko trochu jiný obraz a dát tak hlavě pocítit prostor, je to i o schopnostech pohyb hlavy snímat a reagovat na něj. Už praotec Oculus uměl díky akcelerometrům snímat základní pohyby hlavy, tedy otáčení a zvedání. Jestli uměl i klonění, to už si nepamatuji. Co si ale pamatuji – a bylo to pro mě již tehdy velmi rušivé – tak nedokázal sledovat pohyb v rámci tzv. 6DOF (= six degrees of freedom). Neuměl tak zprostředkovat například přiblížení se hlavou dopředu, nebo to, že jste se na židli postavili. Oproti tomu klasický headtracking, jakým je třeba TrackIR, tuto možnost nabízí už nějakých 10 let.

Pimax 4K + ovladač Nolo – virtuální realita za 13 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

A jsme u jádra věci. Základní Pimax 4K podobně jako Oculus Rift plnohodnotný 6DOF nenabízí a musí si k tomu vypomoci produktem společnosti Nolo. To je také důvod, proč při zakoupení dostanete krabice hned dvě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama