Potřebují duální karty i dvojnásobně výkonný procesor?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Potřebují duální karty i dvojnásobně výkonný procesor?

Potřebují duální karty i dvojnásobně výkonný procesor? | Kapitola 16

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

15. 7. 2011 03:00 36

Seznam kapitol

1. Duální karta = dvojnásobné nároky na CPU? 2. Testované platformy 3. Testovací sestavy, hry a metodika 4. Battlefield: Bad Company 2 5. Crysis 6. F1 2010 7. Far Cry 2 8. Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City 9. Just Cause 2
10. Mafia 2 11. Metro 2033 12. S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat 13. Serious Sam HD: The Second Encounter 14. Warhammer 40 000: Dawn of War II 15. World in Conflict 16. Shrnutí výsledků 17. Závěr

O duálních monstrech GeForce GTX 590 a Radeonu HD 6990 se traduje, že je nemá smysl provozovat bez přetaktovaných procesorů AMD Phenom II X6 a Intel Core i7. Rozhodli jsme se zjistit, jestli to tak opravdu je. Vzali jsme GeForce GTX 590, monitor s rozlišením 2560 × 1440 px a změřili výkon s celkem šestnácti procesory.

Reklama
Potřebují duální karty i dvojnásobně výkonný procesor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako v případě testu s jednočipovou grafickou kartou se hry dají rozdělit do tří skupin na méně náročné na výkon procesoru, více náročné, ale bez vlivu na herní zážitek a náročné s vlivem na herní zážitek. Ačkoliv jsem framerate měřil s velmi výkonnou duální kartou nVidia GeForce GTX 590, ve hrách jako Metro 2033, S.T.A.K.E.R. Call of Pripyat nebo Serious Sam HD bylo úplně jedno, jaký procesor jsem měl zrovna v PC, framerate byl vždy stejný. Jasně to značí, že nároky na výkon grafické karty jsou u těchto her podstatně vyšší  než ty na procesor.

Druhou skupinou (kam spadá cca třetina her) jsou ty, které s procesorem znatelně škálují, ale hráč během hraní nepozná výrazné rozdíly. Z testovaných titulů je to například Warhammer 40 000: Dawn of War II, F1 2010 nebo Far Cry 2. U těchto her jsou z průběhových grafů znatelné rozdíly mezi jednotlivými čipy (často v řádu desítek procent), ale protože jde o hry méně náročné na výkon grafické karty, je v praxi jedno, zda vám hra poběží v průměru 60 anebo 120 snímků za sekundu. Obě tyto hodnoty jsou natolik vysoké, že by ani v kritických situacích neměl framerate klesnout pod hranici plynulých 30 fps.

Potřebují duální karty i dvojnásobně výkonný procesor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední skupinu tvoří hry, které jsou velmi náročné na výkon procesoru a mít výkonný čip je pro plynulé hraní naprosto klíčové (většinou u nich platí totéž i o grafické kartě). Z měřených byla takových titulů opět přibližně třetina a typickými hrami tohoto typu jsou tituly jako Grand Theft Auto, Mafia 2 nebo World in Conflict. U nich je situace taková, že s výkonnými procesory si hru zahrajete plynule, zatímco s těmi méně výkonnými už dochází k trhání a projevuje se limitace nedostatečným výkonem procesoru. Právě kvůli těmto hrám je pak nutné mít v herním počítači i výkonný procesor.

Potřebují duální karty i dvojnásobně výkonný procesor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na jednotlivé procesory konkrétně, musím hned na začátku odepsat celou nabídku společnosti AMD. Ačkoliv zelený výrobce nabízí na první pohled poměrně silné šestijádrové procesory, které se dají přetaktovat i na frekvence okolo 4 GHz, moderním duálním kartám a nejvýkonnějším SLI/CrossFire systémům to nestačí. Hry jako Grand Theft Auto nebo Just Cause 2 běžely i s takto přetaktovaným šestijádrem Phenom II X6 3,9 GHz jen okolo 30 snímků za sekundu (tedy cca na hranici plynulosti), zatímco s procesory Intel běžely podstatně rychleji a byly plynulé i v náročných situacích. V případě, že bych se rozhodnul dát jen za grafickou kartu částku okolo patnácti tisíc, tak nějak automaticky očekávám, že si plynule zahraji vše a nebudu se muset omezovat.

Potřebují duální karty i dvojnásobně výkonný procesor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se nabídky Intelu týče, i tady jsou nároky duální karty na výkon procesoru podstatně vyšší než u dříve měřeného AMD Radeonu HD 6970. Procesory starší architektury Core 2 byly na hraně už v testu s jednočipovou kartou, tentokrát jsem je tedy do článku nezahrnoval. Také dvoujádrové procesory Core i3, které ve zmiňované pvní části svým výkonem stačily, jsou tentokrát venku ze hry. V průměru nabízí podobný výkon jako přetaktovaný šestijádrový Phenom II X6, což bohužel znamená, že hry jako GTA: EFLC, Mafia 2 nebo Just Cause 2 si ani s nimi neužijete naprosto plynule.

Jednoznačně doporučit nemohu ani čtyřjádrové procesory Core i5/i7 starší architektury Nehalem. Slabší modely Core i5 760 a i7 940 nenabídly ve zmiňované trojici her dostatečný výkon, což by mi při vysoké investici do grafické karty vadilo. Nicméně pokud svůj čtyřjádrový Nehalem přetaktujete na frekvenci okolo 4 GHz, dá se s ním už vcelku pohodlně vyžít. GTA se v testovaném nastavení konečně přehouplo nad 40 fps a této hranici se přiblížila také Mafia II.

Jako záruka nejvyššího výkonu se jeví čtyřjádrové procesory Sandy Bridge. S testovaným procesorem Core i5-2500K běžely všechny hry plynule už na základní frekvenci 3,3 GHz, kdy čip nabídnul v průměru podobný výkon jako starší čtyřjádrový Nehalem přetaktovaný ke 4 GHz. Nutno však dodat, že procesory Sandy Bridge nabízí OC potenciál ještě vyšší a po přetaktování na téměř 5 GHz běželo naprosto plynule (v průměru 50 fps) jinak velmi nenasytné Grand Theft Auto a naprosto plynule se na nejvyšší detaily včetně PhysX rozběhla také druhá Mafie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama