Přechod na DVB-T2: Konečně šance zbavit se televize!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Přechod na DVB-T2: Konečně šance zbavit se televize!

Přechod na DVB-T2: Konečně šance zbavit se televize! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 4. 2016 03:00 41

Seznam kapitol

1. DVB-T2: Konečně šance zbavit se televize! 2. Sto let za opicema, ale levně... Levně? 3. „Zdarma“ už jen ČT? 4. V televizi neuvidíte... 5. Internet už neznamená jen stupidní zábavu 6. Televize? Zadarmo možná...

Když před lety nastupoval standard digitálního vysílání DVB-T, kritici upozorňovali na to, že je v podstatě zastaralý a že když už jsme na analogovém vysílání zamrzli na tak dlouho, vyplatilo by se počkat na jeho nástupce. Ale proč by si národ neměl upgradovat televizory na zastaralý standard? Po pár letech si je prostě koupí znovu, no...

Reklama

Řeknete si: A co je na tom? Nakupujeme zlevněné prošlé potraviny, pro hadry si jdeme do sekáče, saháme po nejlevnější elektronice, není vůbec divné, že i poskytovatelé naší infrastruktury sahají po dobrém a vyzkoušeném, čeho se sice jinde zbavují, ale my to budeme mít levně. Nu, problém je v tom, že zatímco u individuálního kupujícího je opravdu jedno, zda si dnes koupí bazarový počítač s Pentiem III, protože to jeho sousedovi nebrání koupit si Core i7, u poskytovatelů infrastruktury to jedno není. V okamžiku, kdy si poskytovatel infrastruktury vybere něco zastaralého a nainvestuje do toho, budou zastaralou technologii používat všichni a to tak dlouho, jak bude poskytovatel infrastruktury chtít. Tak například o ISDN se mluví jako o technologii, která na řadu let přibrzdila nástup podstatně modernějších DSL. Protože když už jste nainvestovali do ISDN, tak se to přece musí nejdřív zaplatit – a teprve pak zase přijde obměna, to je jasné.

Vzhledem k tomu, že DVB-T byla už v době jejího zavádění zastaralou technologií, nabízí se jednoduché otázky, jako například: Proč se více nerozšířily modulární televize? Modulární televize je koncept, kdy je zobrazovač oddělen od dekodéru. Set top box je taková nepříliš vtipná parodie na samostatný dekodér, kdy se modulovaný obraz dekóduje a převádí do jiného formátu, který dokáže pozřít i starší televize, například přes HDMI anebo, nedej bože, třeba kompozitní analogový signál. Uživatel místo jednoho ovladače k zařízení potřebuje dva, má dvojí ovládací rozhraní, přichází o řadu funkcí anebo je dělá částečně tady a tam. Přitom dochází ke konverzi z jednoho formátu do druhého a pokud si vyberete opravdu levný set top box, může dojít i k degradaci kvality.

Přechod na DVB-T2: Konečně šance zbavit se televize!
i Zdroj: PCTuning.cz

Dekodérový modul je naproti tomu propojen se zbytkem televize, používá jeden ovladač, jedno ovládací rozhraní, je upgradovatelný a nabízí možnost různých variant. Takže když do firmy potřebujete zobrazovače, ale nechcete platit televizní poplatky, pořídíte si modul bez tuneru a funguje jako normální monitor. Jde o koncept mnohem praktičtější, kde najdeme i určitá negativa, jako proprietární moduly pro jednotlivé výrobce a o něco vyšší výrobní cena, ale vcelku výhody převažují.

Pokud se díváme na dolní konec cenového spektra televizí, tak si můžeme říct, že přece nevadí, když co pět až deset let obměníme televizi. Tam asi ne, i když mě fascinuje, že v době honu za ekologičnem za každou cenu si nikdo z ekobojovníků nevšiml fakticky plánovaného zastarávání celé třídy spotřebičů, která vyrobí celou horu elektroodpadu. Principiálně neexistuje důvod, proč by kvalitní elektrospotřebič neměl přežít 20-25 let používání a věru ne každý uživatel patří mezi ty, kteří běží do obchodu po uvedení nejžhavějších novinek. Současná kvalita obrazu je vyhovující v tom smyslu, že jako televize do kuchyně, kterou sledujete při vaření, by vydržela ještě velice, velice dlouho.

Hoďte to do šrotu ve jménu pokroku (foto z Greenpeace.org)
i Zdroj: PCTuning.cz
Hoďte to do šrotu ve jménu pokroku (foto z Greenpeace.org)

Velmi bizarně to vyznívá kupříkladu ve srovnáním s PC. PC z roku 2005 je stále velmi slušně použitelné a pro nenáročné používání může vydržet ještě velice dlouho. Televizi bychom ale mezi tím obměnili dvakrát až třikrát. To ukazuje obrovskou výhodu počítačů – můžete je funkčně vylepšovat po celou dobu existence jejich podpory. Samozřejmě narazíte na výkonové limity, ale i tak můžete používat nižší kvalitu, ostatně YouTube vám dovoluje streamovat video v rozlišeních 144p až 4K.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama