Předvánoční servis – přehled nejlepších sedmnáctek
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Předvánoční servis – přehled nejlepších sedmnáctek

Předvánoční servis – přehled nejlepších sedmnáctek | Kapitola 9

Jiří Zahrádka

Jiří Zahrádka

29. 11. 2011 03:00 64

Seznam kapitol

1. Vodítka pro koupi 2. Acer 3. Asus 4. Fujitsu 5. Hewlett-Packard
6. Sony 7. Toshiba 8. MSI, Lenovo, Dell 9. Zhodnocení

Na notebooky nezbývá na PCTuningu příliš mnoho prostoru, takže si dneska uděláme rovnou velký souhrn předvánočního trhu s velkými notebooky. Kromě běžného výčtu dostupných modelů jsme si ty nejlepší také půjčili a otestovali. Který z nich je numero uno pro případnou koupi a čeho se držet při výběru?

Reklama

Hodnotící tabulky a grafy s cenami naleznete v jednotlivých kapitolách. 

Po vyzkoušení všech osmi modelů musíme konstatovat jediné – kvalita konstrukcí nešla dolů. Často je slyšet nářky, že ten a ten výrobce vyrábí už jen zmetky a už to není, co bývalo. V praxi je naopak vidět, že se ustálily určité výrobní postupy a notebooky se daří vyrábět za malé peníze ve velmi slušné kvalitě. Krásně je to vidět na Aceru, HP a Asusu, kteří se před lety s několika modely spálili a dnes nabízejí jedny z nejpovedenějších šasi. Pozor – mluvíme o zpracování konstrukcí. Jak je to s elektronikou uvnitř a její spolehlivostí, mohou odhalit jen zkušenosti dlouhodobých uživatelů.

Výrobci tedy již nešetří na fyzickém zpracování, konec konců, vzhled prodává. Úspory jsme viděli na použitých displejích (Acer, HP), což má zákazník málokdy možnost porovnat, a kvalitě samotných materiálů. V drtivé většině případů najdete na noteboocích jen plasty, stříbrné lemy bývají jen plasty přestříkané na stříbrno. Stálost takových řešení nebude příliš dlouhá. Tady naopak HP zase získává, i přes nejnižší cenu nabídlo kvalitně lakovaný hliník okolo klávesnice i na víku displeje.

Z porovnání je také zřejmé, že jsou výrobci ochotní podřídit designu i komfort uživatele. Klávesnice se snaží vypadat jako jeden celistvý blok, úplně vymizely skupinky klávesek. Nejdál šel Asus s modelem N75, kde je do klávesnice integrované i tlačítko pro vypnutí a zapnutí. Na většině klávesnic tak budete po hmatu hledat některé důležité klávesy jen těžko a vždy budete muset zapojit oči. Je to nepraktické a zrovna u 17" notebooků, kde je místa na rozdávání, i dost nepochopitelné.

Předvánoční servis – přehled nejlepších sedmnáctek
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkově musíme vyzdvihnout HP, které za částku 24 tisíc dokázalo nabídnout parádně provedený notebook s vysokým výkonem. Šetřilo se na displeji, úplně nadšení jsme nebyli ani z touchpadu. Za danou cenu si ale zaslouží uznání.

Za velmi povedený model považujeme také Toshibu. Kvalitu displeje, audia i vysoký výkon však v našich očích zabíjí kýčovitý design a červeně podsvícená klávesnice.

Pokud bychom si měli vybrat nějaký notebook na práci nebo hraní her, volili bychom Acer Ethos. Je sice s přehledem nejdražší, na druhou stranu nabídl vysoký výkon a kvalitní kontrukci. Dostal nás odnímatelný touchpad, kterým můžete bezdrátově ovládat multimédia třeba z postele. Po dlouhé době je to chytře vymyšlená a hlavně v praxi použitelná inovace. Tleskáme také skvělé výdrži na baterii (nejdéle přes 7 hodin).

Máme jen dvě rady na závěr: pohlídejte si několik základních parametrů z první kapitoly a neuděláte chybu. Pokud plánujete koupit nový notebook, příliš neváhejte, koruna ztrácí a všechno dovozové zboží bude dražší. Šance na posilování naší měny jsou výhledově velmi malé.

Předvánoční servis – přehled nejlepších sedmnáctek
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení notebooků děkujeme lokálním zastoupením všech zmíněných výrobců.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama