Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři?

Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 5. 2018 23:00 47

Seznam kapitol

1. Psací stroj pod DOSem 2. S kanclem nejen od Microsoftu 3. Texťák je na psaní 4. Dvě nové funkce a dvacet bugů k tomu 5. Dinosauří 6. Jednoduše jednodušeji

Bylo nebylo, programy bývaly jednoduché a jednoúčelové. Každý uměl jen to svoje, ale časem se začala funkce programů integrovat, funkce se začaly množit, celé to začalo bobtnat a toto kynutí nebylo vždy jen k dobrému. Občas se totiž stane, že vývojáři přidají prales nových funkcí a nahradí jím původní jednoduchou a spolehlivou funkčnost.

Reklama

S T602 jste ovšem museli zapomenout na moderní copy / paste triky z internetu – schránka fungovala pouze v rámci programu. Osobně si myslím, že to byl právě clipboard a možnost používat více aplikací, která skoncovala s nejjednoduššími kancelářskými programy. S T602 jste mohli napsat článek a jako soubor ho poslat do redakce, ale nějaké větší kouzlení mezi aplikacemi nebylo možné. No a pak přišel Microsoft Office, kancelářský balík, který se choval skutečně jako balík, tedy kolekce vzájemně propojených aplikací.

Microsoft Word 6.0 pro Windows 3.x
i Zdroj: PCTuning.cz
Microsoft Word 6.0 pro Windows 3.x

První Officy sice padaly – zvláště když jste se je pokoušeli propojit s nějakými dalšími aplikacemi. Nabízely ale velmi variabilní možnosti použití plus kompletní grafické rozhraní – a když jste ukládali často, neutrpěli jste výraznější ztráty. V té době bylo pravidelné ukládání celkem nutnou věcí jak v aplikacích, tak ve hrách, takže to zkušené harcovníky nepřekvapovalo. Ale tak nějak jsme doufali, že se to časem zlepší.

S tím, jak se zvyšovala pořadová čísla Office, se stával čím dál tím použitelnějším. Microsoft Office 95 patřil už k těm, které byly pro práci plus mínus bezproblémové, taky se ale u něj začal projevovat problém, který se s námi táhne do dnešních dnů – totiž pokračující nárůst komplexity programu a přibývání funkcí s nejasným významem pro smrtelníky.

Už někdy kolem Office 2000 obsahovaly balíky tolik funkcí, že běžní uživatelé využívali pouze zlomek z nich. Microsoft si to uvědomoval dávno, takže mezi lety 1988 a 2007 provozoval takový „Office pro chudé“, neboli Microsoft Works. Works představovaly zjednodušený balík, který je postavil cenově podstatně pod Office, měly zpočátku ale hodně limitů a hlavně, aby se nějak vysvětlila jejich cenotvorba, používaly primárně svůj vlastní formát souborů. S tím bylo vcelku trápení, takže v zemích s pokročilým softwarovým pirátstvím se Works vůbec nechytily. A v zemích se specifickými jazykovými problémy, jako je ta naše, se pro změnu chytily místní kancelářské balíky, jako 602PC Suite.

Vývoj směřoval ke stále vyšší komplexitě, což do značné míry zapříčinil nástup Open Source, který začal budovat mohutné a dobře vybavené softwary, které mířily přímo proti Office. OpenOffice či LibreOffice představuje velmi kompetentní náhradu MS Office, takže pokud si nechcete lámat hlavu s licencemi anebo předplatným, je to skvělá alternativa. Zpočátku šlo o celkem nenáročné, ale dobře vybavené balíky, které jste měli totálně zadáčo, což byla výhoda, jež nahrazovala některé jejich problémy.

Starší Open Office
i Zdroj: PCTuning.cz
Starší Open Office

A problémy tam byly. Počínaje tím, že k tomu nebyla čeština, přes poměrně komplikovaný způsob, kterým se do toho soukaly slovníky pro kontrolu pravopisu, nemožnost nastavit některé banální věci, jako například aby se textový editor otevíral vždy ve „Web“ módu, přes legrace s dokumenty opakovaně editovanými v MS balíku v tom alternativním, zábavy se zaměňováním fontů a barev, skriptováním a tak. Bylo toho dost. Ale bylo to ZADARMO a fungovalo to pro základní použití tak dobře, že se jak MS Works, tak alternativní balíky jednoduše vypařily jako ranní mlha nad loukou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama