Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři?

Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 5. 2018 23:00 47

Seznam kapitol

1. Psací stroj pod DOSem 2. S kanclem nejen od Microsoftu 3. Texťák je na psaní 4. Dvě nové funkce a dvacet bugů k tomu 5. Dinosauří 6. Jednoduše jednodušeji

Bylo nebylo, programy bývaly jednoduché a jednoúčelové. Každý uměl jen to svoje, ale časem se začala funkce programů integrovat, funkce se začaly množit, celé to začalo bobtnat a toto kynutí nebylo vždy jen k dobrému. Občas se totiž stane, že vývojáři přidají prales nových funkcí a nahradí jím původní jednoduchou a spolehlivou funkčnost.

Reklama

Chápu, že pro vývojáře je zajímavější krátké a bohaté demo, než zkoumání, co se stane s dokumentem poté, co ho pětsetkrát uložíte a otevřete anebo dosáhne délky čtvrt milionu znaků. To se pak objevují kouzla typu extrémní zpomalení scrollingu, zjevení se stránkování ve view, kde žádné stránkování být nemá a tak podobně. Zkrátka – nepočítá se s opravdu intenzivním používáním takového nástroje, plus je to zadarmo, takže co můžeme chtít, že jo?

Jenomže pokud vám rupne v palici a začnete psát nějakou obří kládu, jako například Hru o trůny, tak se z rozkošné zábavy typu nemožnost nakliknout správně slovo anebo posunout se o řádek níž stane peklo. V takovém případě prostě není jedno, jestli program plní své základní funkce správně anebo občas udělá e-e kvůli nějaké superbizarnosti vztažené ke komplexnímu formátování. Pak vám dojde, proč George R. R. Martin používá WordStar 4.0 a mašinu založenou na DOSu.

Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři?
i Zdroj: PCTuning.cz

Má to svoji drtivou logiku a nejde jenom o to, že nechcete, aby si autocorrect neustále stěžoval na vaše neexistující vymyšlená jména, případně bojovali s Windows Update, který už má plné zuby toho, jak do toho stále boucháte ve snaze dostat draky do bitvy, zatímco on plánuje vše ukončit a restartovat vám stroj, protože podle něj je to tak lepší. Jde o to, že poslední věc, kterou chcete, je aby se vám komplexní software pod rukama podělal a boj o přežití národů ve Westerosu se změnil v boj o přežití vašeho textu ve Writeru.

Drastická pointa je v tom, že v takovém případě už nejde o to, jestli je software zdarma anebo placený, pravděpodobnost chyb roste s komplexitou softwaru nezávisle na jeho ceně. V okamžiku, kdy něco boucháte dlouhou, nesmí se to vytratit a nesmí se to podělat. A to je důvod, proč řada psavců zůstává u zdánlivě zapomenutých a Bohem opuštěných verzí programu, které jsou ale časem ověřené a zdá se, že nezkolabují. Není to jen o tom, že ten software znáte a vyznáte se v něm, ale že mu také věříte.

T602 ve verzi 3.1 pro MS-DOS
i Zdroj: PCTuning.cz
T602 ve verzi 3.1 pro MS-DOS

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama