Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři?

Příliš složité, příliš obskurní: Nepřehnali to trochu vývojáři? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 5. 2018 23:00 47

Seznam kapitol

1. Psací stroj pod DOSem 2. S kanclem nejen od Microsoftu 3. Texťák je na psaní 4. Dvě nové funkce a dvacet bugů k tomu 5. Dinosauří 6. Jednoduše jednodušeji

Bylo nebylo, programy bývaly jednoduché a jednoúčelové. Každý uměl jen to svoje, ale časem se začala funkce programů integrovat, funkce se začaly množit, celé to začalo bobtnat a toto kynutí nebylo vždy jen k dobrému. Občas se totiž stane, že vývojáři přidají prales nových funkcí a nahradí jím původní jednoduchou a spolehlivou funkčnost.

Reklama

Potíže jsme nějak překonali a slovy Animatrixu „po nějakou dobu to bylo dobré“. Jenže i volné alternativy kancelářských balíků kynuly a dnes jsme ve stavu, že jenom si nastavit vlastní konfiguraci trvá celkem dlouho, protože se prohrabáváte tolika nastaveními s tolika alternativami, že se v nich nevyzná ani ten, kdo s LibreOffice pracuje už vcelku dlouho. Tak například pokud si chcete poštelovat styl písma, najdete u LibreOffice 5.3.3 v kartě stylu celkem 14 záložek, z nichž některé jsou historicky staré a chápete je, u jiných netušíte, k čemu to má být dobré.

Libre Office 5.x
i Zdroj: PCTuning.cz
Libre Office 5.x

Tak například: K čemu je v textovém editoru nastavování gradientu transparence písma? To někdo používá?

Jako stará struktura mám v hlavě stále naprogramováno, že v textovém editoru se píše a tím pádem by tam měly být nástroje na psaní, zatímco ptákoviny s točením písma, jeho divokým škálováním, komplexní obtékání a podobně patří do programu, ve kterém se text láme. Pokud jste někdy viděli programy, ve kterých se dělají tiskoviny, tak víte, že sebesložitější Kamásútra se styly v kancelářském balíku se jim nepřiblíží ani omylem, zatímco pro textový editor je zcela zbytečná.

Potíž je v tom, že jak moderní univerzální nástroje tloustnou a kynou a přibývají v nich podobné „funkce pro nikoho“ čistě proto, že jdou přidat, roste rovněž komplexita kódu. A pak se občas podaří programátorské e-e a začnou selhávat základní funkce softwaru. U LibreOffice se objevila zajímavá věc, která se objevuje po překročení 64K znaků, kdy se semo tamo začne bortit zobrazení formátování a přestává fungovat pohyb kurzorovými šipkami. Je to problém občasný, změníte view a zpět a ono to zase na chvíli zmizí, což naznačuje, že v rámci přidávání nových funkcí tam někdo udělal chybku.

Potíž je v tom, že chybka, která vám z psaní delších textů udělá peklo, je mnohem větší průser než absence funkce pro pootočení textu a jeho vystínování. To první je core funkce, to druhé je blbost, kterou potřebuje pět lidí na planetě. Výměna exotické funkce za selhání základní funkčnosti je zatraceně špatná výměna, i když chápu, že ve feature listu se přidání nových funkcí vyjímá lépe než konstatování, „že všechno funguje jak má“.

Jak už jsem psal dříve, je automatické updatování pěkně riziková věc, protože sice přináší oslavované opravy chyb a odstranění slabin, ale taky vám mění pod rukama funkčnost produktu a klidně vám to rozbije jeho základní funkčnost, což opravdu nechcete. Jsou lidi, kteří zavrhli MS Office po příchodu Ribbonu, jelikož ta ptákovina vypadá hezky, ale má řadu ergonomických problémů.

MS Office 2007 s ribbonem, který na soudobých monitorech sežral nemálo místa
i Zdroj: PCTuning.cz
MS Office 2007 s ribbonem, který na soudobých monitorech sežral nemálo místa

Mě děsí hlavně to, že i když pracuji s poměrně nezákeřnými texty, tak se po importu staršího formátu dějí nepěkná kouzla. Anebo se stane ten problém s dlouhými texty – a ne, za ten žádný import nemůže, protože to se děje i u textů, které boucháte od začátku do konce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama