Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce

Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 8. 2016 07:00 39

Seznam kapitol

1. Po proudu s ostatními... 2. Větvení 3. Od sčítání k programování 4. Specializace
5. Soumrak kalkulaček 6. Až zbytečné počítače 7. Výkon jako služba?

Koevoluce neboli souběžná evoluce více hráčů je v přírodě běžným jevem. V podstatě jde o to, že se jeden hráč přizpůsobuje druhému a ten druhý prvnímu, aby přežili. Koevoluce ale nemusí být jenom pozitivní: Pokud se jeden hráč vydá slepou uličkou, následují jej do záhuby všichni.

Reklama

U Texas Instruments naopak vidíme, že se výrobce zaměřil hlavně na školství, což potvrzuje široká série jednoduchých školních kalkulaček, ale i složitých kalkulaček se symbolickými výpočty, které podporují řešení krok za krokem a výuku. A také projektorové kalkulačky, které mají displej i klávesnici ze skla, takže je lze položit na zpětný projektor a zobrazovat nejenom stisknuté klávesy, ale také výsledky na LCD displeji. A nezapomínejme rozkošnost TI Little Professor, „kalkulačku naopak“, která zobrazuje numerické příklady a vy vyťukáváte odpovědi. Krásný příklad didaktického stroje, který TI nabízela velmi dlouho (1977–2012)!

Jinou strategii zaujal Canon. Začal s generickými kalkulačkami, ale s postupem času se zaměřil na kalkulačky pro kancelářské použití – nabízí širokou škálu kalkulaček s tiskárnou, kalkulačky pro účetní využití s dvanáctimístným displejem, ale také specializované směnárenské kalkulačky, které slouží pro převod měn. A také kalkulačky kombinované s numpadem, který se připojí k PC buď přes USB anebo bezdrátově – a může fungovat buď jako numpad anebo jako kalkulačka, která umí odeslat spočtený výsledek do PC, jako by se typoval na klávesnici. Jejím vrcholným kusem je asi bezdrátová Bluetooth myšokalkulačkoklávesnice Canon X Mark I Calculator, kterou lze dodnes koupit a je dokonalým designovým exotem.

Když jsem si takhle vyrovnával jednu řadu za druhou, začal být čím dál tím více zřejmý jakýsi megatrend, který všechny výrobce spojoval do jedné technologické evoluce. Ano, evoluce, tvrdím, že technologický vývoj je evoluční, nikoliv revoluční. Většinou si z technologii pamatujeme skoky, přelomové kroky, ale jednoduše není pravdou, že bychom před nimi nenalezli myšlenkové předchůdce a po nich následníky. Máme období, kdy se technologie vyvíjí líně a plynule a potom náhlé skoky, kdy se tradiční výrobci hroutí a dravě na jejich místo nastupují noví výrobci s přelomovými produkty – podobně jako v klasické darwinovské biologické evoluci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama