Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce

Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 8. 2016 07:00 39

Seznam kapitol

1. Po proudu s ostatními... 2. Větvení 3. Od sčítání k programování 4. Specializace
5. Soumrak kalkulaček 6. Až zbytečné počítače 7. Výkon jako služba?

Koevoluce neboli souběžná evoluce více hráčů je v přírodě běžným jevem. V podstatě jde o to, že se jeden hráč přizpůsobuje druhému a ten druhý prvnímu, aby přežili. Koevoluce ale nemusí být jenom pozitivní: Pokud se jeden hráč vydá slepou uličkou, následují jej do záhuby všichni.

Reklama

Fáze specializace přichází na konci 70. a počátku 80. let, kdy velcí výrobci zjišťují, že v segmentu levných kalkulaček vydělat nemohou – a tak se pouští do složitějších a specializovanějších strojů, jako jsou kalkulačky programovatelné, se softwarovými moduly, programátorské, navigační, statistické, obchodní a další specializované stroje. Tato éra je charakteristická tím, že superlevní západní výrobci, jako Sinclair a Commodore, segment kalkulaček pozvolna opouštějí.

Komplexita / jednoduchost 80. let vede k tomu, že se kalkulačky čím dál tím víc rozpadají do navzájem si nepodobných tříd. Složité kalkulačky, jako je Hewlett Packard 28S (1987) čím dál tím víc připomínají počítače, mají univerzálně využitelnou paměť RAM, schopnost zobrazovat alfanumerické znaky a podporují periferie (v případě HP 28S alespoň tiskárnu). Jednoduché kalkulačky naopak cenou padají ke dnu a jejich výrobci běžně sdílejí design, rebrandují. Svoje kalkulačky nabízí například obchodní dům Quelle. Samostatnou kategorii představují kapesní počítače, což jsou osmibity programovatelné v BASICu, které mají navrch funkce kalkulačky – jsou typické pro japonské výrobce a řada „kalkulačkářů“ je mezi kalkulačky vůbec nezahrnuje.

Kalkulačkový vrchol 90. let vede k na jedné straně k univerzálním a plně programovatelným strojům, které mají nejenom vyšší programovací jazyky, ale i stroják, podporují vývoj software třetích stran a také vývojové nástroje. Tak tu máme například Texas Instruments TI-92, která využívá Dragonball, nízkonapěťového nástupce legendární Motoroly 68000, má grafický displej, schopnost řešit symbolicky rovnice a podobně.

Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce
i Zdroj: PCTuning.cz


CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1027443

Na druhé straně generické kalkulačky rozdává doslova každá firma i firmička, počínaje strojírnami, přes analytické firmy a kavárnami konče. Jednoduché kalkulačky jsou doslova ve všem a jsou prakticky zadarmo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama