Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce

Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 8. 2016 07:00 39

Seznam kapitol

1. Po proudu s ostatními... 2. Větvení 3. Od sčítání k programování 4. Specializace
5. Soumrak kalkulaček 6. Až zbytečné počítače 7. Výkon jako služba?

Koevoluce neboli souběžná evoluce více hráčů je v přírodě běžným jevem. V podstatě jde o to, že se jeden hráč přizpůsobuje druhému a ten druhý prvnímu, aby přežili. Koevoluce ale nemusí být jenom pozitivní: Pokud se jeden hráč vydá slepou uličkou, následují jej do záhuby všichni.

Reklama

Zdá se mi, jako bychom ve vývoji PC už překročili analogickou zlatou éru kalkulaček, 80. léta, kde byly stroje lepší a horší, ale nebyly úplně šílené. V 90. letech se rozdíly mezi kategoriemi zvětšovaly, ale to, co vypadalo jako evoluce, byl jen náznak nastupujícího konce. Pak přišly ty zatracené mobily, co to všechno zničily.

Zvažte tohle: Pokud jste power user, vyžadující maximální výkon – nedává smysl najmout si výpočetní kapacitu jako službu? Proč platit za drahý procesor, který nevyužíváte, když můžete výpočetní kapacitu sdílet a tedy využívat sdílené zdroje efektivněji a v případě potřeby opravdu intenzivně? Pokud jste nenáročný uživatel – nestačilo by vám ultrajednoduché zařízení napojené na službu, která vám dovolí v případě nutnosti výkon navýšit, funkce přidat a jinak by jelo ze svých minimalistických prostředků, které obsahuje?

Nevidíte mezi osudem kalkulaček a současným vývojem PC podobnost? Já ji tam do značné míry vidím. Ano, historie se nikdy dokonale neopakuje, ale přece jenom tam určitou podobnost vidím. Mám rád osobní počítače a vlastní výpočetní výkon, který se nepokouší být službou – ale víte co? Možná nejsem ten dobrý lakmusový papírek na to, abych objevil, co se ve světě PC stane „mobilem, co zničil kalkulačky“. Já totiž mimo osobních počítačů taky mám rád kalkulačky a jejich úpadek a faktické vyhynutí mě velmi mrzí.

Proč PC trh upadá? Možná za to může koevoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama