Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc

Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc | Kapitola 6

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

5. 6. 2012 03:00 51

Seznam kapitol

1. Zelená bestie 2. Komponenty 3. Komponenty II. 4. Vodní chlazení
5. Vodní chlazení  6. Provedení sestavy 7. Testy 8. Závěrem

Výkonné komponenty, vodní chlazení, rozpočet dovolující si pěkně pohrát. Firma Profnet se chytila příležitosti a sestavila na míru další z řady zakázkových sestav. Měli jsme štěstí a výsledek jsme si mohli detailně prohlédnout. Přidělili jsme mu pracovní název „Green“ – a to především díky atypickému toxickému podsvícení.

Reklama

A konečně se můžeme podívat na zpracování samotné sestavy.  Case působí velmi ohromným dojmem, ale díky rozšíření o výměník na boku to není tak extrémní, jako když jsem měl samotnou case k testu. Na druhou strnu, při vzpomínce na přenášení case mě ihned začnou bolet záda. Case včetně napuštěného vodního chlazení a komponent váží 46 kg, což je číslo opravdu ohromující. 

Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakmile sundáte bočnici, interiér vypadá opravdu dobře. Nemůžu tvrdit, že by mě uchvátila nějak nadprůměrně upravená kabeláž nebo vnitřní rozložení. Z tohoto pohledu je toto PC spíše běžné, ale kombinace nadupaných komponent a exkluzivních dílů vodního chlazení působí velmi efektně. Všudypřítomný nikl a odlesky zelené kapaliny v hadicích dělají své. Všude je vidět, že důraz je kladen především na funkčnost a chladící výkon, k čemuž je i optimalizováno rozložení a case nabízí dostatek prostoru pro jakékoliv vedení hadic.

Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bych vzal okruh vodního chlazení pěkně pohromadě, tak voda se do systému dostala přes výraznou expanzní nádobu v 5,25“ pozicích. Dosah napouštěcího ventilu je však trochu horší. Uvítal bych nějaký Fill-Port v horní části case, který by dolévání vody ještě více ulehčil. Z expanzní nádoby se voda dostane v pořadí radiátor ► pumpy ► flowmeter ► GPU bloky ► CPU blok ► RAM blok ► Chipset blok ► MosFet blok ► RAM blok ► Aquaero blok ► expanzka do výměníku, následují čerpadla, flow-meter a bloky (postupně GPU, CPU, RAM a chipset (+ mosfet), poslední je druhý RAM blok a jednotka Aquaero pro ovládací panel. Nejteplejší voda je pak opět v expanzní nádobě. Celkový stav systému je tedy naprosto přesně monitorován.

Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty, ke kterým se voda dostane hned z výměníku, nejsou spojeny hadicí, ale nerezovým spojovacím dílem, který dokáže v určitém rozmezí pružit, takže není třeba tak přesné instalace hadice. Navíc karty jsou u sebe tak blízko, že by ani nebylo možné použít standardní fitinky.

Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr ještě zmíním výměník, kde se kapalina opět ochlazuje a přitéká z expanzní nádoby. Pro napojení výměníku je využito originálních gumových průchodek, takže nebylo třeba výrazněji zasahovat do exteriéru skříně. O výjimečných útrobách tak hovoří opravdu jen zavěšený výměník na bočnici.

Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitorovací panel Aquaero

Za zmínku také samozřejmě stojí panel Aquaero, který je jakýmsi mozkem celé sestavy.  Ten je v nejvyšší konfiguraci, takže má i vlastní chladící blok. JInak monitorovací systém funguje následovně.

Hlavní vstup je teplota vody v nejteplejší části, dle této teploty se nastavuje rychlost a kanály točení ventilátorů na výměníku a RGB LED mění barvu na pumpách je nastavována rychlost:
- Do 30 stp. Je chlazení pasivní (netočí se jediný ventilátor na radiátoru) LED je modrá

- Od 30-35 zapíná se I. Stupeň chlazení radiátoru tedy dva fany na radiátoru a to cca na 40%, LED přechází v zelenou tj. Provozní teplota

- Od 35-40 přidává se II. Stupeň chlazení radiátoru tedy diagonála Fanů, točí se tedy 5 fanů cca na 40% LED je zelené tj. Provozní teplota

- Od 40 se přidává III. Stupeň chlazení radiátoru, točí se tedy všechny FAN na cca 40% LED se začíná zbarvovat do červena

Při dalším zvyšování teploty se pozvolna zvušují rychlosti všech fanů, při 45 stp je Warning a v 50 alarm tedy vypnutí PC

Profnet GreenElysium – zajímavý způsob, jak utratit 150 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Použité tři kanály ventilátorů na radiátoru mají nastavenou vlastní křivku regulace tedy zvyšování otáček na základě monitorované teploty, stejně tak i dva kanály čerpadel zvyšují otáčky na základě nastavené funkce, tedy zvyšují průtok kapaliny. Vše je optimalizováno na redukci hluku PC. Další nezávislý kanál regulace otáček ventilátorů uvnitř case probíhá na základě sledované teploty vnitřního prostoru skříně, kde se ventilátory v provozní teplotě točí cca na 30%. Dle své nastavené funkce v závislosti na teplotě mění otáčky. Dále jsou nastaveny výstrahy a alarmy na různé vstupní hodnoty. Sledují se tyto parametry: průtok kapaliny, otáčky čerpadel, teploty, hladina kapaliny. V případě vadné funkce či abnormálních hodnot je spuštěna výstraha, která zvukově upozorní a pokud výstraha stále trvá případně se sledované hodnoty dále zvyšují, je spuštěn alarm, ktery umí vypnout PC.  Vypnutí proběhne  softwarově, nebo "natvrdo" kdy relé odpojí powerGood v ATX konektoru. Případ zatuhlého OS ap. Sledována je i hladina v expanzní nádobě, při nastaveném úbytku je spuštěna výstraha, případně při vyšším alarm. Grafy závislostí všech sledovaných parametrů na čase je možné zobrazit na display přímo na Aquaeru nebo v SW aplikaci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama