Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple

Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 6. 2014 12:00 20

Seznam kapitol

1. Poklady, které (ne)spatřily světlo světa 2. Předprodukční Commodore 65 3. I Microsoft má své poklady 4. Kterak Apple začínal s opravdovým designem 5. Apple hackerský, otevřený, estetický... 6. Sněhurka, sedm trpaslíků a jablko
7. Počítače budoucnosti (z roku 1982!) 8. Jak by vypadal „iPhone“ v roce 1984 9. Kterak jsme mohli mít modulární Macy 10. Jenže korporátní šéf je horší než ekonomická krize 11. Kdo se směje iPhone...

Každá společnost má tajnou Aladinovu jeskyni plnou pokladů. Obsahuje návrhy a prototypy, které byly připravené v utajení – a často také v utajení zanikly. Jen vzácně se archivy otevřou a my můžeme vidět „minulost, která mohla být, ale nebyla“. Co chystal Commodore, Microsoft a jak mohly vypadat hračky Apple podle plánů z 80. let?

Reklama

Na konci minulého měsíce se na serveru The Verge objevil článek o prototypech zařízení a počítačů Apple, které vznikly v 80. letech. Ve skutečnosti je to extrakt z knížky „Keep it Simple“ Hartmuta Esslingera, průmyslového designéra a zakladatele frog design (vážně, psáno s malým „f“!).

Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten na počátku 80. let pracoval pro Apple a pomáhal jim s návrhem „nejlepšího designu na světě, který bude vyjadřovat DNA společnosti“ (jak to dokáže kouzelně vyslovit jen člověk s velkým objemem umělecké krve v žilách). Tak tento designér, který pracoval například i pro Sony, po letech zahrabal ve svých archivech a vylovil zajímavé materiály o věcech, na kterých v Apple pracovali.

Technická vsuvka

Pokud máte rádi Apple, neváhejte ani minutu a okamžitě si knížku objednejte na webu vydavatele – nebudete litovat! Článek si dočtete až po objednávce, čímž proces zoptimalizujete :)

Pokud Apple nesnášíte, přišel okamžik, abyste přestali číst a rovnou se přesunuli do komentářů, kde se s námi můžete podělit o to, proč stojí Apple za ***** a podobně. Z následujícího textu by se vám totiž mohlo udělat špatně a to bych vážně nerad.

Pravdou je, že Esslingerova kniha je naprosto úžasná a to v mnoha směrech. Za prvé, ukazuje dosud nevídané koncepty z dílen Apple a dokazuje, že o řadě konceptů uvažovali o celá desetiletí dříve, než s nimi přišla konkurence.

Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple
i Zdroj: PCTuning.cz

Za druhé, velmi zajímavým způsobem ilustruje kreativní proces průmyslového designu, což je něco, s čím se obvykle nesetkáte. Tato kniha vychází v uměleckém vydavatelství a věru je k tomu důvod – průmyslový design je totiž forma užitého umění.

A za třetí, jde o neobyčejně neotřelý pohled na Steva Jobse a jeho kreativní proces. Zajímavý je proto, že knihu nenapsal jeho generický obdivovač či novinář, ale člověk s výraznou osobností a velkým uměleckým egem, který se na Jobse nedívá jako na poloboha, ale jako na jiného umělce, se kterým spolupracuje.

Poznámky z porady se Stevem Jobsem (zdroj: frog design)
i Zdroj: PCTuning.cz
Poznámky z porady se Stevem Jobsem (zdroj: frog design)

Ba co více, místy se skoro chlubí tím, jak Steva poučil o tom či onom, jak mu poradil a podobně. Tenhle do značné míry souřadný a kolegiální přístup k Jobsovi je extrémně neobvyklý a do jisté míry ilustruje Jobsův pohled na svět lépe, než klasické biografie, které mapují události z pohledu obdivujícího kultisty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama