První světová čipová válka na obzoru?
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek První světová čipová válka na obzoru?

První světová čipová válka na obzoru? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 10. 2023 20:00 40

Seznam kapitol

1. Vždy nepotřebujete to nejlepší 2. Outsourcujeme! 3. Moderní plánovači 4. Křemíkový štít 5. Čipy jako spotřebák 6. Pohodlí za bezpečnost

Současné konflikty na Ukrajině i v Gaze ukazují, že se válka strašidelně rychle automatizuje a robotizuje – zvláště je to patrné u dronů. A s tím, jak se automatizuje, se ukazuje, že kdo kontroluje výrobu čipů, drží strategickou výhodu.

Reklama

V únoru 2022 byl vyhlášen The European Chips Act (ECA), jehož cílem je omezit závislost na produkci TSMC a také provést protiopatření proti ohrožení logistických řetězců. Občas narážím na komentáře, že jde o snahu konkurovat TSMC, ale to je poměrně úsměvné, protože na ně momentálně opravdu nemá technologicky vůbec nikdo. Hlavním evropským cílem je zajistit si produkci čipů pro automobilový průmysl, protože kompletní odstavení automobilového průmyslu od čipů by byla naprostá katastrofa.

Moderní automobily obsahují 25–40 mikrokontrolérů propojených do komunikační sítě, u luxusních automobilů to může být až 70 mikrokontrolérů, které ovládají všechno možné: Od navigace přes řízení motoru až po nastavení zrcátek. Jednu čipovou krizi jsme tu už měli – v roce 2022 se škody kvůli nedostatku čipů způsobenou snížením produkce během covidu odhadovaly až na 100 miliard euro. 

Ano, je to zvláštní, že si Evropa nevybudovala alespoň alternativu k dodávkám čipů, ale ono to není úplně překvapivé, některé čipy vyrábí doslova jeden fab na světě a pokud vyhoří, tak prostě nejsou. Přesně to se stalo v roce 2020, kdy vyhořela firma AKM (Asahi Kasei Microdevices) v Nobeoce, která se zabývá výrobou špičkových digitálních zesilovačů.

Dobře, v případě války anebo krize asi oželíme vysoce kvalitní audio, ale pokud hrozí jakýkoliv konflikt, potřebujeme spousty mikrokontrolérů pro všechny zbraně označené jako „pokročilé“. Podle informací z článku na The Hill obsahuje každá raketa systému Javelin 250 čipů (asi se tím nemyslí mikrokontroléry, ale integrované obvody jako takové).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama