První světová čipová válka na obzoru?
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek První světová čipová válka na obzoru?

První světová čipová válka na obzoru? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 10. 2023 20:00 40

Seznam kapitol

1. Vždy nepotřebujete to nejlepší 2. Outsourcujeme! 3. Moderní plánovači 4. Křemíkový štít 5. Čipy jako spotřebák 6. Pohodlí za bezpečnost

Současné konflikty na Ukrajině i v Gaze ukazují, že se válka strašidelně rychle automatizuje a robotizuje – zvláště je to patrné u dronů. A s tím, jak se automatizuje, se ukazuje, že kdo kontroluje výrobu čipů, drží strategickou výhodu.

Reklama

Nejen Evropa si uvědomuje, že závislost na Tchaj-wanu je strategický problém: Američané v červenci 2022 schválili The CHIPS Act, jehož cílem je posílit jak výrobu, tak i návrh vlastních pokročilých čipů přímo na americkém území. Dlouhou dobu panovala idea, že outsourcing výroby je výhodný, protože Západ bude navrhovat architektury a držet jejich intelektuální vlastnictví, zatímco energeticky náročnou výrobu bude dělat někdo, kde je energie a práce relativně levná. To je faktor, který mimochodem ohrožuje evropské představy o místní výrobě pokročilých čipů: Potřebujete hodně energie, ale také například velké množství speciálně čištěné vody. Výroba čipů není nejjednodušší, ale také je ekologicky docela náročná.

Situaci ve světě vidím jako vyloženě nebezpečnou, protože Západ vsadil primárně na svou technologickou převahu. Také předpokládal, že když vede válku, bude to pravděpodobně jedna, možná dvě menší války nižší intenzity, které příjemně spotřebovávají skladovanou stárnoucí munici, zatímco si průběžně doplňujete novou. To byl donedávna status quo, který se ale změnil: Sami Ukrajinci udávají, že v krizových dnech spotřebovali až 500 Javelinů denně a za 6 dní války v Gaze Izrael nasadil až 6000 řízených bomb, tedy tisíc denně.

Tohle už není válka nízké intenzity, tohle už musíte doplňovat – a rychle doplňovat. Nemluvím o dronech, které jsou nasazovány široce na všech stranách – a na ty potřebujete čipy, hodně pokročilých čipů. Tohle je vážná věc – a měli bychom s tím začít něco dělat, než se přihodí další malér, globální logistika se rozpadne a celý západní systém se sesype jako domeček z karet. 

Závislost na jednom dominantním výrobci možná vyhovuje Tchajwancům, ale jsou opravdu jediní, kteří z toho profitují – tohle rozhodně není v našem zájmu. V případě krize se prostě musíme o sebe umět postarat sami.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama