První světová čipová válka na obzoru?
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek První světová čipová válka na obzoru?

První světová čipová válka na obzoru? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 10. 2023 20:00 40

Seznam kapitol

1. Vždy nepotřebujete to nejlepší 2. Outsourcujeme! 3. Moderní plánovači 4. Křemíkový štít 5. Čipy jako spotřebák 6. Pohodlí za bezpečnost

Současné konflikty na Ukrajině i v Gaze ukazují, že se válka strašidelně rychle automatizuje a robotizuje – zvláště je to patrné u dronů. A s tím, jak se automatizuje, se ukazuje, že kdo kontroluje výrobu čipů, drží strategickou výhodu.

Reklama

Dobře. Řekněme, že když se podíváme na moderní bojiště, řekneme si, že tanky jsou drahé, že budoucnost je v řízených střelách, precizní munici a v dronech. Argument, že Rusko musí prohrát, protože má zastaralé zbraně, tu je od začátku války. Ale jak jsme na tom s produkcí v Evropě? Dokážeme si vyrobit alespoň něco takového sami? Američané zvyšují výrobu Patriotů a výroba Javelinů by se mohla dostat asi až na 6000 ročně. Podle tohoto zdroje hodlá švédský Saab Bofors Dynamics zvýšit produkci jednodušších systémů Carl Gustaf, AT4 a NLAW až na poněkud fantastických 400 000 kusů ročně (tomu se mi nechce úplně věřit).

Jak jsme na tom doopravdy, se z veřejných zdrojů odhaduje těžko, zvlášť u pokročilých systémů, které vyžadují pravidelnou údržbu. Podle jednoho ze zdrojů je například pravděpodobné, že jenom 150 ze 600 německých střel Taurus je možné operačně nasadit.

Kde kdo se směje Rusům za to, že si neumí vyrábět svoje vlastní čipy do svých zbraní, ale to je velmi krátkozraká legrace: Jak si vyrobíme čipy my, v Evropě? My na tom nejsme o moc lépe – a nemusí dojít ani k válce o Tchaj-wan, abychom se rychle ocitli na suchu. Bohatě by stačilo, kdyby se například zopakovala suezská krize – a například Egypt, kdyby se rozhodl podpořit Palestince, by mohl zablokovat anebo omezit dopravní cestu skrz Suezský kanál. Když se nad tím zamyslíte, tak geograficky mezi Evropou a Tchaj-wanem je téměř dokonalá bariéra z mocností, které se zatím tváří spíš neutrálně, ale nemusí to tak být navždy.

To, že hlavní zdroj vašich komponent je přímo na druhé straně zeměkoule, je dost značná slabina. Pokud by Tchaj-wan skončil například „pouze“ v námořní blokádě, odstavilo by to skoro polovinu světové produkce čipů.

Víra v to, že tohle by Amerika nedovolila, je ostatně základní ideou za tím, proč si Tchajwanci drží nejlepší továrny na Tchaj-wanu a tvoří tím tak zvaný „tchajwanský křemíkový štít“. Tchajwanci předpokládají, že Američané je budou bránit, protože bez jejich čipů prostě nebudou schopní dostatečně rychle produkovat svoje pokročilé zbraně. Pokud situace reálně vyeskaluje, je ale otázka, co se přesně stane – a myslím, že to, že nebudeme mít nejnovější iPhony a PS5, bude náš nejmenší problém.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama