První světová čipová válka na obzoru?
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek První světová čipová válka na obzoru?

První světová čipová válka na obzoru?

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 10. 2023 20:00 40

Seznam kapitol

1. Vždy nepotřebujete to nejlepší 2. Outsourcujeme! 3. Moderní plánovači 4. Křemíkový štít 5. Čipy jako spotřebák 6. Pohodlí za bezpečnost

Současné konflikty na Ukrajině i v Gaze ukazují, že se válka strašidelně rychle automatizuje a robotizuje – zvláště je to patrné u dronů. A s tím, jak se automatizuje, se ukazuje, že kdo kontroluje výrobu čipů, drží strategickou výhodu.

Reklama

V nedávných dobách, kdy se vše jevilo stabilní, krásné a sluníčkové, nikdo nemyslel na to, kde se vyrábějí komponenty a jak se k nám dostávají. Tahle naivita nám zůstala částečně dodnes – a jenom nepříjemnosti jako kryptoklondike na grafických kartách anebo současná vlna zájmu o AI nám to trochu kazí, protože to mění výrobní a distribuční priority.

První smrákání se na obzoru přinesla technologická válka mezi USA a Čínou, která mířila primárně na Huawei, ale projevila se v tom, že řada firem, včetně Apple, začala stahovat produkci výroby z Číny. Je za tím snaha odstavit Čínu od špičkových technologií, ale Čína si zajišťuje svůj vlastní přístup k designům a také dělá vlastní designy. Tak například v případě ARMu došlo ke ztrátě kontroly ARM Holdings PLC nad jeho čínskou pobočkou, která dnes funguje fakticky nezávisle.

Kauza kolem ARM China ale nekončí – a zdá se, že aby si Čína zajistila i nadále přístup k moderním designům, podle všeho podpořila vznik starupu Borui, do kterého přešla řada lidí z ARM China. Zatím není úplně jasné, zda jde o snahu o přesměrování licenčních poplatků anebo o snahu svázat pokročilé designy více s vládní kontrolou, ale tahle věc se prostě děje. Jak to souvisí se zhoršováním čínsko-amerických vztahů, můžeme jenom spekulovat.

Většina intelektuálního vlastnictví je stále vlastněna Západem, ale Čína jednak replikuje západní technologie a za druhé, mají přístup k open source a open hardware, což znamená hlavně postupně přicházející architekturu RISC-V. RISC-V zatím neznamená žádnou vážnou konkurenci pro architektury x86 vlastněné Intelem a AMD – na to pro ně vzniklo příliš mnoho software, ale je možné, že dokážou velmi efektivně nahradit starší mikrokontroléry a nakonec na ně Čína může začít portovat něco svého, například svoje vlastní verze Linuxu i s vlastním softwarem.

Mnoho komentářů se zaměřuje na to, že čínská produkce čipů není srovnatelná ani s Jižní Koreou, natož pak s TSMC. Tohle vidění se soustřeďuje primárně na to, že TSMC má nejlepší technologie, tudíž dělá nejpoptávanější čipy (a není divu, že si pěknou část jejich kapacit pro sebe rezervoval Apple). 

Pro kontroléry do zbraní ale nepotřebujete nejlepší procesy, stačí i ty starší, to za prvé. Za druhé je otázkou, jak dlouho bude Číně trvat, než začne rozdíl srovnávat. Představa, že náskok udrží Tchaj-wan trvale, je velmi optimistická – částečně ho má proto, že Západ stále embarguje některé technologie potřebné pro výrobu pokročilých čipů. Evropa se, zvláště pod vlivem sebevražedného Green Dealu, ekonomicky i technologicky propadá, zjišťuje, že „věci nejdou podle plánu“ – například tím, že Čína nemíní exportovat bateriové celky pro evropské elektromobily, ale hodlá vyvážet celé elektromobily – a protože jurodiví Zelení trvají na zákazu spalovacích motorů, může kompletně přijít o jedno z mála svých stále úspěšných průmyslových odvětví. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama