První světová čipová válka na obzoru?
i Zdroj: stable diffusion
Zábava Článek První světová čipová válka na obzoru?

První světová čipová válka na obzoru? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 10. 2023 20:00 40

Seznam kapitol

1. Vždy nepotřebujete to nejlepší 2. Outsourcujeme! 3. Moderní plánovači 4. Křemíkový štít 5. Čipy jako spotřebák 6. Pohodlí za bezpečnost

Současné konflikty na Ukrajině i v Gaze ukazují, že se válka strašidelně rychle automatizuje a robotizuje – zvláště je to patrné u dronů. A s tím, jak se automatizuje, se ukazuje, že kdo kontroluje výrobu čipů, drží strategickou výhodu.

Reklama

Moderní plánovači navíc vymysleli něco s názvem ESG (Environmental, social, and governance), což je skóre hodnotící, jak je firma zelená, přátelská a takové ty kraviny. Analogie s čínským sociálním skóre je poměrně slabá, protože zatímco čínské sociální skóre šikanuje jedince, ESG skóre šikanuje celé firmy – a například výrobcům zbraní komplikuje přístup k bankovním službám. A to i když jsme ve válce!

A tak si to shrneme: Jsme ve válce (ano, tím, že zásobujeme Ukrajinu západním vojenským vybavením, jsme fakticky ve válce). Do toho si Německo vypne tvrdé a spolehlivé zdroje energie. Zároveň nestavíme další továrny na zbraně, místo toho hodnotíme firmy podle toho, jak zavádí Feng-šuej a zda nerozpláčou sv. Grétku. 

Jak hloupí, jak strašně hloupí musíte být, abyste tohle udělali své zemi, o které tvrdíte, že ji milujete? V podstatě máme poslední šanci, abychom se nad sebou zamysleli, zvlášť nad závislostmi, které máme k mnoha zemím, jenž lze jen rámcově považovat za přátelské – a obnovit alespoň tu opravdu důležitou část kritické infrastruktury, jako je energetika, výroba zbraní, výroba potravin a léků, protože jinak nemáme reálnou šanci. 

Pokud Západ spotřebuje zásoby svých pokročilých zbraní na Ukrajině – a nakonec to nedejbože Ukrajina nakonec projede, co přesně bude bránit Rusům, aby si vzali zbytek? Při naší produkční kapacitě bude trvat možná i desetiletí, než svoje obranné zásoby dostaneme zpět na rozumnou úroveň. Dnes se řeší český nákup F-35 za 150 miliard korun (tomu nevěřte, vojenské zakázky nakonec stojí typicky dvojnásobek), ale hlavně budou k dispozici za 11 let. ZA JEDENÁCT LET. 

Nebo, respektive, odhad byl jedenáct let předtím, než začala válka v Gaze. USA se přidaly na stranu Izraele – a nyní čekáme na reakci arabského světa. Arabský svět bude reagovat, když to půjde dobře, tak se jenom naštvou a přiškrtí nám, kdo ví, třeba zemní plyn. To už tu jednou bylo, jmenuje se to ropná krize roku 1973 – a pokud netušíte, jak se parkoviště před americkými mally zbavila velkých aut americké produkce a Američané přešli na asijskou automobilovou produkci, tak to byly právě utažené ropné kohoutky po Jom kippurské válce s Izraelem. I Německo zjistilo, že jim strategické zásoby ropy stačily pouze na tři měsíce, takže 5. listopadu 1973 vyzvalo Evropské společenství spolu s Japonskem Izrael, aby vyklidil území, která obsadil v roce 1967. Ekonomická zbraň fungovala!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama