razer-salmosa-na-velikosti-ne-zalezi
Hardware Článek Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží

Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží | Kapitola 3

Filip Eckstein

Filip Eckstein

14. 10. 2008 01:00 18

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Close-look a rozměry 3. Kvalita, ergonomie a tlačítka 4. Optický senzor 5. Software 6. Salmosa v praxi, závěr

Nová Salmosa se na českém trhu ještě ani pořádně neohřála a na zahraničních serverech již sklízí poměrně solidní úspěchy. Nízká cena, univerzální ergonomie pro leváky i praváky a k tomu senzor a ovladače značky Razer. Bude to drtivá kombinace pro konkurenci?

Reklama

Ergonomické zpracování

Nová Salmosa v oblasti ergonomie a držení si bezesporu bude řadit mezi kvalitní a hlavně pohodlné herní myšky. Ačkoliv její rozměry, co se délky týká, nejsou nijak výsostné, designéři i tak odvedli skutečně pěkný kus práce. Rozměry jsou totiž absolutně vyvážené, proto i v případě, kdy máte větší dlaň vám myška do ruky padne jako ulitá. Jak je to možné? Jednoduše. Podíváme-li se na snímek zobrazující Salmosu z boku, zjistíme, že její zadní část je mírně vypoulená a posazená výše, než tomu bývá zvykem u ostatních herních myší.

Pro srovnání (Salmosa - délka 115 mm a výška 37 mm): délka Sidewinderu X5 je 125 mm, přičemž jeho výška činí "jen" 35 mm.

Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Dost už ale diagnóz a čísel. Raději si povíme něco o její praktické použitelnosti, co se leváků a praváků týká. Většina dnešních myší je totiž výhradně stavěná pro pravoruké uživatele. U nové Salmosy je tomu ovšem jinak. Je totiž stejně jako nedávno recenzovaná Lachesis (symetričnost Lachesis nebyla zcela jistě náhodná, disponovala totiž čtveřicí bočních tlačítek, jež se po dvojicích nacházela po obou stranách) naprosto symetrická, což jí činí naprosto dokonale použitelnou i v případě levorukých hráčů.

Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Podíváme-li se na myšku z boku, zjistíme, že její oblený hřbet perfektně kopíruje dlaň hráče. O této vlastnosti jsem se ale již zmiňoval. Spíše bych neměl opomenout stylové razerovské logo, jež se nachází na vrchu myšky. Upřímně řečeno mě až zaskočilo, až do jaké míry Razer na nové Salmose šetřil. Jedná se totiž o jednu z mála razer-myšek, u níž není logo žádným způsobem podsvícené. Ačkoliv se jde jen o estetickou "vychytávku", bez ní jakoby to nebyla ta pravá razerovská myška. No uznejte, u takové Lachesis jsme si v obchodě dokonce mohli vybrat barvičku, jíž bude logo podsvícené (modrá, bílá a červená), zatímco u Salmosy si budeme muset vystačit bílým potiskem. Lachesis zase na stranu druhou stojí dvakrát tolik - všechno má své... a my se s tím budeme muset smířit.

Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Tlačítka a spodní strana

Nyní se podrobněji mrkneme na tlačítka, jimiž byla nová Salmosa vybavena. Na vrchní straně myšky se de facto skrývají pouho pouhá tři tlačítka, přičemž se jedná o levé, pravé a samozřejmě také skrolovací kolečko. Více tam toho opravdu nenelazneme. Ještě se ale budeme zmiňovat o spodní straně, kde se ukrývají další "poklady".

/Názor Vašek Vlček - osobně bych minimálně další dvě přídavná tlačítka rozhodně postrádal a právě kvůli tomu bych volil raději jiný model. Jak si jednou zvyknete na tlačítka dopředu/dozadu a to jak přímo ve Windows , tak i ve hrách, jste bez nich úplně ztraceni. Každopádně ale každý to samozřejmě vidí jinak a třeba si pořád hardcore gamer vystačí s klasicky levým, pravým a kolečkem

.

Nebo ne?


Co se týká levého a pravého tlačítka, jejich konstrukce a ergonomické držení je vskutku na velmi vysoké úrovni. Nejedná se o žádné úzké, nepohodlné a tvrdé plošky, nýbrž o široké, ergonomicky hloubené a jemné prostory určené k pohodlnému umístění našich prstů. Z fotografie níže si jejich tvaru na samotném okraji přední strany myšky můžete lehce všimnout.

Když už se bavíme o levém a pravém tlačítku, měli bychom pochválit také citlivý "tlakový bod" stisku, jež je umístěn na poměrně vhodném místě. Stisk se tak stává hbitějším a v neposlední řadě také pohodlnějším a mnohdy i méně "tvrdohlavým".

Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Co se skrolovacího tlačítka týká, disponuje přesně 24-mi stisknutelnými pozicemi. Jeho povrchová úprava není nijak špatně řešena, ba naopak prstem lze kolečko ovládat poměrně pohodlně. Co mu však musím vytknout je jednoznačně citlivost. Mohla by přece jenom ještě být o kapku tvrdší. To už jsou však jen detaily a nevěřím, že by v celkovém hodnocení hrály sebevětší roli.

Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží
i Zdroj: PCTuning.cz


Tlačítka nastavení rozlišení a odezvy jsou neprakticky umístěné

O pár odstavců výše jsem zmiňoval také dvojici dalších tlačítek, jež se nacházejí na spodní straně myšky. Jedná se nastavení citlivosti senzoru a celkové odezvy. DPI lze nastavit pouze na dvě hodnoty, a to 800DPI a 1800DPI. V případě rychlosti odezvy máme na možnost ze tří variant - 125Hz, 500Hz a 1000Hz (resp. 1ms). Je škoda, že výrobce neumístil podobná nastavení na nějaké trochu více dosažitelné místo. Alespoň nastavení DPI mohlo být na hřbetu myšky.

Razer Salmosa - na velikosti (ne)záleží
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na spodní stranu myšky

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama