Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT

Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT

Adam Vágner

Adam Vágner

6. 5. 2021 10:00 17

Seznam kapitol

1. Resizable BAR na dalších platformách 2. Testovací sestava 3. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 4. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 5. Aliens vs. Predator 6. Death Stranding (TAA, DLSS) 7. F1 2020 (TAA, DLSS) 8. Far Cry New Dawn 9. GTA V 10. Metro Exodus, bez ray tracingu
11. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 12. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 13. The Division 2 14. The Witcher 3 15. World of Tanks 16. Průběhy FPS v Cyberpunk 2077 a Watch Dogs: Legion 17. Procentuální nárůst či pokles výkonu v testech 18. GeForce a patálie s Death Stranding 19. Závěrečné shrnutí

AMD s novými Radeony a Ryzeny představilo technologii Smart Access Memory, která využívá resizable BAR k zefektivnění přenosu dat mezi pamětí počítače a videopamětí grafické karty. S podporou resizable BAR se už začaly přidávat i ostatní platformy a grafické karty. Podíváme se, co resizable BAR udělá s výkonem na Radeonu a GeForce.

Reklama

Nějaký čas po uvedení Smart Access Memory, což je označení AMD pro podporu technologie resizable BAR na sběrnici PCI Express, podporovala tuto technologii pouze platforma AMD AM4 s čipovými sadami řady AMD 500 a Radeony řady 6000.

K práci na podpoře reBAR se následně přihlásila i Nvidia a přidal se i Intel, a tak dnes po aktualizacích BIOSů na základních deskách a grafických kartách můžete reBAR zprovoznit i na řadě dalších moderních a dříve nepodporovaných produktech. U Intelu to znamená minimálně platformu LGA1200 a u Nvidie GeForce řady RTX 30.

Intel i Nvidia u zmíněných produktů reBAR podporují, protože se to ale neobejde bez aktualizace firmwaru desky i grafické karty, u konkrétních produktů záleží na jejich výrobci, zda jejich podporu nabídl nebo nabídne.

Na základní desce z naší testovací sestavy MSI MAG Z490 Tomahawk se objevila betaverze BIOSu s podporou reBAR už poměrně dávno, aktuálně už jsou k dispozici dokonce dvě ostré verze, které reBAR podporují. A podobné to je u většiny provařených výrobců.

Pro povolení reBAR musíte nahrát novější firmware a přejít do pokročilého nastavení sběrnice PCI Express, kde je třeba zapnout Above 4G memory/Crypto Currency mining a Re-Size BAR Support.

Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia ještě v návodu na flashování starších modelů GeForce pro podporu ReBAR zmiňuje, že musí být v BIOSu deaktivovaný režim kompatibility CSM (Compatibility Support Module), který bývá označovaný jako legacy, tedy že deska nabíhá v režimu UEFI a systém musí startovat z disku s formátem GPT, nikoliv se starým MBR.

Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

U Nvidie lze funkčnost reBAR ověřit v ovládacím panelu v menu Nápověda>Informace o systému.

A snadno to poznáte v GPU-Z, kde od verze 2.38.0 přibyla vpravo dole položka Resizabe BAR, u níž je uvedeno buď enabled, nebo disabled v případě, že reBAR není aktivní.

Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

ReBAR a hry

U Radeonů by měl resizable BAR fungovat po zapnutí v BIOSu ve všech hrách. S tím, že s jeho zapnutím nesete riziko, že nedojde k nárůstu výkonu, ale naopak k jeho propadu.

Nvidia zvolila odlišný přístup – na (politicky nekorektně řečeno) whitelist dala „prověřené“ hry, u kterých pomocí herních profilů pro ovladače resizable BAR aktivovala s tím, že další budou časem přidávat v dalších verzích ovladačů.

Optimista by řekl, že se soustředila na nejlepší a nejpopulárnější moderní AAA tituly, pesimista by řekl, že ten seznam vypadá jako většina metodik pro testy grafických karet.

Hry s podporou Resizable BAR na grafických kartách řady RTX 30
seznam platný k 30. březnu 2021
Assassin's Creed Valhalla
Battlefield V
Borderlands 3
Control
Cyberpunk 2077
Death Stranding
DIRT 5
F1 2020
Forza Horizon 4
Gears 5
Godfall
Hitman 2
Hitman 3
Horizon Zero Dawn
Metro Exodus
Red Dead Redemption 2
Watch Dogs Legion

Jde o sedmnáct titulů, které ovladače podporovaly s oficiálním uvedením podpory reBAR pro desktopové GeForce řady 30. Chvíli jsem googloval a procházel poznámky k vydání několikero novějších verzí ovladačů, které Nvidia od té doby uvolnila, ale nezaregistroval jsem, že by od té doby na seznamu přibyly další tituly.

Testovat budeme na dvou kartách – referenční AMD RX 6700 XT a GeForce RTX 3060 Vengus 12G OC z minulé recenze. U Radeonů jsem otestoval všechny hry, u GeForce jen ty, které mají podle Nvidie momentálně podporu pro reBAR aktivní.

AMD Radeon RX 6700 XT

Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI GeForce RTX 3060 Ventus 12G OC

Resizable BAR na Intelu: RTX 3060 a RX 6700 XT
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama