Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku

Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku | Kapitola 7

Jan Preclík

Jan Preclík

19. 2. 2019 03:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vypravěči 3. Prožité příběhy hráčů 4. Můj příběh
5. Technické provedení hry 6. Kolonisté a svět kolem 7. Závěr

Nejlépe hodnocená hra Steamu v roce 2018 opustila po pěti letech v říjnu loňského roku Early Access. Co ale na této jednoduše vzhlížející indie hře vidí jak počítačoví hráči, tak běžní kritici? Tajemství úspěchu projektu jediného vývojáře s vámi rozluštíme v dnešním článku o této poutavé, brutálně propracované postapo strategii.

Reklama

V dnešní době, kdy Rimworld opustil betaverzi, není hra úplně nejlevnější. Na Steamu za ní dáte 30 eur, tedy zhruba 800 korun. Na druhou stranu hra má co nabídnout a za ty peníze prostě stojí. Po krátké ochutnávce se stává brutálně návykovou a není složité jí propadnout takovým způsobem, že v práci budete po probdělých nocích často usínat. Ono totiž není snadné se od ní odlepit ve chvílích, kdy se děje něco zásadního a vás děsně zajímá, jak to dopadne a co se bude dít dál (což je prakticky pořád).

Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz

Tynanův výtvor mi trochu připomíná svatý grál z Indyho Jonese a poslední křížové výpravy. Byl to úplně obyčejný, ničím neoslňující kalich, který měl ale ohromnou moc lidi léčit a vnuknout jim nesmrtelnost. A stejně tak i tahle nenápadná, obyčejně vypadající indie hra vám proti nicotným očekáváním může přinést stovky hodin zábavy, různorodých příběhů a neustálého objevování nového.

Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz

Doufám, že jsem vám poodhalil tajemství úspěchu téhle skromné a přitom originální a inovativní budovatelské akční strategie. Není divu, že si získala respekt u recenzentů a že byla nejlépe hodnocenou hrou na Steamu v roce 2018. Na první pohled jsme v redakci nechápali, jak může na pohled jednoduchá hra sklízet na webu Metacritic uživatelské hodnocení 8.8. A tak jsme Tynana Sylvestera oslovili, načež nám zaslal steam klíč, abychom procitli a pochopili. Nezbývá, než mu za tuto originální zkušenost poděkovat a pevně věřím, že i mezi vámi se najde dost lidí, kteří si rádi rozšíří obzory.

Hra pro svůj běh nepotřebuje nijak výkonnou sestavu. Na stránkách steamu tak nenajdete doporučenou, ale pouze stroze popsanou minimální konfiguraci – Windows XP, dvoujádrový procesor a Intel HD grafiku s 384 MB RAM.

                 

Rimworld
KLADY
Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
Rimworld – když hratelnost válcuje grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Originální strategické pojetí Příliš obtížné ovládání
Propracování do nejmenších detailů Spousta postupů se musí googlit
Úroveň AI i vypravěčů Způsobuje závislost vedoucí k nespavosti
Každá hra je unikátním příběhem Nedostačující a příliš strohý tutorial
Skvělý apokalyptický soundtrack  
Česká lokalizace  
Nízké hardwarové nároky  
★★★★★★★★★★
Orientační cena s DPH: 800 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama