sennheiser-pc-160-luxusni-headset-s-mikrofonem
Zábava Článek SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem | Kapitola 2

Michal Mitrega

Michal Mitrega

17. 2. 2006 01:00 22

Seznam kapitol

1. Specifikace, modely, balení 2. Design, Ergonomie 3. Zvuková kvalita

Sennheiser již ani u nás rozhodně není neznámou značkou. Německý výrobce sluchátek se snaží konkurenci zatápět především kvalitou svých produktů. Pojďme se dnes podívat na jeho řešení sluchátek s mikrofonem, které využijete jak u her tak u VOIP telefonie.

Reklama

Sluchátka mají obloukový tvar a nasazují se klasicky přes temeno hlavy. Kostra sluchátek je vyrobena z odolného plastu, který je nabarven na černo. Úplně nahoře na hlavovém mostu, který spojuje obě sluchátka je stříbrné logo společnosti Sennheiser. Mezi hlavovým mostem a hlavou je opravdu dlouhý a měkký molitan potažený kůží, který zajišťuje pohodlí při nošení. Sluchátka jsou ale dost těžká a skoro celá jejich váha spočívá na hlavovém mostu. To zaručuje slušné bolesti hlavy, ale po delším použití si na to jistě zvyknete. Polstrování na hlavovém mostu nějakou dobu ze začátku vypadávalo, ale po delší době nošení s ním už nebyly žádné problémy problémy - zřejmě špatné přilepení ve výrobě.

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


logo SENNHEISER na hlavovém mostu

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


polstrování potažené kůží

K hlavovému mostu jsou sluchátka uchyceny klasickým polohovacím systémem. Zprvu jsem se bál, že jejich zasunování a vysunování jde až moc lehce, ale nějaké samovolné vysunutí z hlavového mostu naštěstí nehrozí. Poloh je opravdu hodně (8) a hodí se tedy na skoro každou hlavu. Znám pár subtilnějších žen, kterým padají. Těm bych doporučil nižší PC 140 model (i kvůli nižímu přítlaku).

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


dobře viditelný systém pro přizpůsobení se velikosti hlavy

Z vnější strany sluchátka je stříbrný děrovaný kryt z plastu, který sluchátkům dodává moderní a přitom decentní design. Na levém sluchátku je tento kryt otočný a je k němu napevno připevněný mikrofon. Pokud ho nepoužíváte, tak stačí jednoduše a velice intuitivně otočit nahoru a mikrofon se schová v jedné ose s hlavovým mostem. Před náušníky je velký otočný kloub, který lze otáčet na všechny strany a díky tomu se sluchátka velmi dobře přizpůsobí opravdu libovolnému tvaru hlavy a uší. Kloub má celkem solidní rezervy v pohyblivosti, takže nehrozí, že byste ho museli používat na maximum.

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


možné výchylky kloubu (skoro minimum a maximum)

Náušníky nejsou kožené (jenom u upevnění), ale pěnové. Na hlavě drží "jako lepidlo" a narozdíl od běžných kožených nešustí. Přestože je tento headset určen hlavně pro dlouhotrvající práci nebo hraní, nehrozí, že se vám v něm budou zapařovat uši. Náušníky nepřekáží toku decibelů do ucha, protože jsou celkem solidně velké a to i v tloušťce, což přidává na pohodlí. Proto patří celý headset do kategorie polo-uzavřených sluchátek. Nevýhoda je, že budete slyšet to co se děje kolem vás (pokud to hudbou prostě nepřebijete) a neponoříte se nikdy do hudby stejně jako s uzavřenými sluchátky (které se ale s mikrofonem skoro nevyrábí). Zvláště pokud bydlíte s rodinou, otravným bráškou nebo ještě lépe v panelovém domu, kde je slyšet úplně všechno to může být problém.

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


tak odtud se line zvuk ;)

Přítlak sluchátek souvísí nepřímo s akustickým tlakem a hodnotil bych ho jako poměrně silný. Zvykal jsem si na něj asi týden. Bez přestávek mě z headsetu již po krátké době bolela hlava a to opravdu strašně. Postupem času jsem si zvykl a hlava už nebolí, ale pro slabší povahy bych doporučil nižší model, například PC 140 s mnohem nižším akustickým tlakem. Svou roli v tom taky sehrálo to, že jsem až doposud používal reproduktory.

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


upevnění mikrofonu na krytu

Mikrofon je jak už jsem se zmínil připevněn na otočném krytu, který jde nastavit ve více než uspokojivém rozsahu, a tak se nikdy nestane, že by se nedal nastavit přímo před pusu. Střední část mikrofonu je obalená černou gumou a jde velice dobře tvarovat. Konec mikrofonu je opět ze stříbrného plastu kapkovitého tvaru s logem Sennheiser (na místě, kde ho nikdy nikdo neuvidí - jedině, že by se vám koukal přímo z pusy). Pro příjem zvuku jsou v něm čtyři větší a tři menší dírky.

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


mikrofon jde dobře ohnout do požadovaného úhlu

Z headsetu vede jeden černý kabel, který není naštěstí zdvojený. Zdvojený je až po krabičce s ovládáním hlasitosti a úplně se rozdvojuje asi pět centimetrů na konci kabelu k jacku na sluchátka a k jacku na mikrofon. Kabel je docela tuhý a proto se velmi dobře tvaruje, ale nikdy z něj nebude úplně rovný kabel. Zhruba po jednom metru je na něm umístěna malá černá krabička. Na té se dá kolečkem regulovat hlasitost nebo úplně ztišit headset přepínačem on/off. Ten na testovaném modelu nefungoval, což je samo o sobě dost podstatný důvod k reklamaci. Společnosti jako je Sennheiser by se to stávat nemělo a svoje produkty by měla pořádně manuálně otestovat před distribucí. Na ovládači hlasitosti je spona (jako na propisce) k připevnění na oděv, což u počítače moc nepoužijete. A vyrazit se sluchátky ven není zrovna dobrý nápad vzhledem k rozměrnosti headsetu (ale odvaha se vždy cení). Na sponě naleznete v pořadí už Xté stříbrné logo společnosti Sennheiser.

SENNHEISER PC 160 - luxusní headset s mikrofonem
i Zdroj: PCTuning.cz


ovládání hlasitosti na praktické krabičce

Pokud byste někdy podlehli reklamnímu triku SK Edition sluchátek PC 160, tak věřte, že rozdíly prakticky neexistují. Za cenu dalších 300 Kč dostanete tříměsíční členství v klubu SK Gamingu (k čemu je tohle sakra dobré?), modré obarvení plastových krytů a škaredě přitisknuté logo SK Gaming na jedné straně headsetu, které koliduje s logem společnosti Sennheiser. Navíc dle mého názoru vypadá stříbrná prostě líp.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama