Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu

Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu | Kapitola 7

Jan Schrenk

Jan Schrenk

18. 5. 2017 03:00 22

Seznam kapitol

1. Joystick – kdysi nutnost, dnes luxus 2. Trust GTX 555 Predator 3. Saitek Cyborg V.1 4. Speedlink Phantom Hawk
5. Thrustmaster T.Flight Stick X 6. Saitek AV8R 7. Speedlink Black Widow 8. Co nabízí trh do tisíce korun?

Jestli jste někdy koketovali se simulátory – ať už leteckými, nebo s těmi v současnosti populárnějšími vesmírnými – asi už víte, že bez joysticku to není ono. Ostatně ani v letadlech po více než sto letech nevymysleli nic lepšího. Ale pokud jej pořízujete jen kvůli pár hrám, nemusíte za něj pro začátek hned utrácet několik tisíc...

Reklama

Speedlink Black Widow

Poslední z joysticků do tisíce korun. Speedlink zvládl do svého balíčku nacpat nejen joystick, ale i solidní plynovou páku.

Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako jediný z testovaných joysticků nemá twist. Směrovka se dá ovládat výhradně pomocí kolébky integrované do přední strany plynové páky.

Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzpomínám, jak jsem někdy okolo roku 2004 tento vynález původně od Saiteku s naprostým nepochopením a očima obrácenýma v sloup kritizoval. Když jsem zjistil, že tento prvek nepohltil zub času, tak mou mysl zahalily další chmury. Mnoho let stará vzpomínka na faktickou neschopnost kontrolovat směrové kormidlo mě udržovala v určité nervozitě.

Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

I dnes říkám, tudy cesta nevede. Thrustmaster se této koncepce u části svých plynových pák drží a Speedlink ji zjevně také zkouší. Ideální (a nejdražší) cesta, je mít klasické pedály. Jenže to je investice od 3000,- Kč. Twist a kroucení pravačky v jeho podání mi vždy přišel jako rozumná alternativa poskytující dobrý poměr mezi citlivostí řízení a cenou. Jasně, atmosférou se to ani nepřibližuje, ale vždy mi to přišlo jako takové elegantní a šikovné řešení. Na druhou stranu ale znám i několik (velmi málo) virtuálních letců, kteří na kolébku nedají dopustit a prsty své levé ruky dokonale vycvičili. Takže nakonec to bude jen o preferenci. Na rozdíl od joysticků Thrustmasteru, které zachovávají i kroucení páky a můžete si tedy sami zvolit způsob řízení, tak Speedlink nabízí jen kolébku a knipl samotný je pevný.

Nepopulární kolébka a znovu ty archaické přísavky, o kterých ale teď už víme, že je Speedlink umí použít dobře. Samostatná plynová páka je spíše menší, ale ne tak malá, aby se ovládala nepohodlně. Jistě vám poskytne lepší citlivost a koneckonců i pocit, než jakákoliv malá páčka či slider na dříve jmenovaných konkurentech. A jak se s Černou vdovou létá?

Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

SKVĚLE. Tohle byl pro mě šok. Plynová páka i knipl mají povrch z měkčeného plastu. Ergonomie plynovky je spíše průměrná a menší rozměry tomu nenapomáhají, ale knipl je snad dokonalý. Tlačítka jsou v přirozené poloze. Jejich stisk je měkký a tichý. Celý povrch je potažen měkčeným plastem a je příjemný na dotek.

Šest joysticků s cenou pod 1500 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Síly jsou perfektně vyvážené a pohyb přes nulovou polohu není nijak rušivý. Samotná páka je poněkud specificky zasazena do dvojice ložisek, která napomáhá perfektnímu pohybu. Potenciometry se u nového joysticku jevily jako zcela bezchybné. Netřeba snad dodávat, že let byl vyloženě příjemným zážitkem a já si dobrovolně přidával další a další minuty pro nebezpečnou akrobacii v nízké výšce. Prostě mě to bavilo, dostavil se tak pocit, který jsem u předcházejících pák spíše nepociťoval, tady to ale bylo jiné. Tyto mé dojmy se ale týkají až chvíle, kdy jsem vyřadil kolébku a celou soustavu připojil k externím pedálům. Pouhých 8 tlačítek mě nijak neomezovalo.

Koupit či nekoupit? Kdybych měl jen tisíc korun a zároveň (!) bych měl pedály, tak by nebylo o čem přemýšlet. Takhle příjemnou ergonomii i celkové vlastnosti pamatuji jen u legendy legend, kniplu Microsoft Sidewinder Precision. A snad ani u něj nebyl pohyb páky tak vyvážený a odladěný. Pokud bych ale pedály neměl, tak bych asi nebyl ochotný si zvykat na kolébku. No a pak se v tom vyznejte…

Poznámkou na závěr budiž fakt, že tuto celkem unikátní páku není až tak těžké vlastnoručně předělat na hally (návody jsou na YouTube).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama