Síla organizovaného davu: Vzhůru, jen vzhůru, GameStope!
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Síla organizovaného davu: Vzhůru, jen vzhůru, GameStope!

Síla organizovaného davu: Vzhůru, jen vzhůru, GameStope! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 2. 2021 03:00 48

Seznam kapitol

1. Velká věc s velkými dopady 2. Vydělat na ztrátách druhých 3. Mravenci proti velkým broukům 4. Novodobí nájezdníci 5. Regulovat?

Už v minulosti internet projevil svou moc a sílu. V případě neuvěřitelného koordinovaného nájezdu proti hedgeovým fondům, které se snažily shortovat GameStop, demonstroval opravdovou sílu koordinované akce. Mnohem drsněji, než kdy předvedla jakákoliv skupina aktivistů!

Reklama

Pokud se nebojíte a máte dobrý odhad, můžete udělat neuvěřitelné obchody i ve špatných situacích. Bill Ackman z Pershing Square Capital Management na počátku roku 2020 odhadl, že se nepodaří zastavit příchod Covid-19 a že to bude mít destruktivní vliv na americkou ekonomiku. Proto za 27 milionů USD nakoupil CDS (Credit Default Swaps), tedy kontrakty pojišťující proti selhání investičních papírů, v celkovém objemu 64,7 miliardy USD. Byl to riskantní a potenciálně nákladný tah, který mu ovšem vyšel. Poté, co Covid-19 zasáhl USA a poptávka po CDS se zvedla, za pouhý měsíc vydělal na jejich opětovném prodeji 2,6 miliardy USD!

V případě toho, co se v pátek odehrálo kolem akcií amerického obchodního řetězce GameStop, šlo o snahu postavit se shortu akcií. Short akcií je typ obchodu, kdy brokerem zapůjčené akcie prodáte s tím, že je v určitou dobu zase nakoupíte a brokerovi vrátíte – a doufáte v pokles jejich ceny, což znamená, že vyděláte na rozdílu mezi dnešní vyšší hodnotou akcií a jejich budoucí nižší hodnotou. Pokud si dnes půjčíte akcii a prodáte ji za 10 dolarů s tím, že ji za měsíc koupíte zpět za 5 dolarů a vrátíte ji, vydělali jste 5 dolarů – to je princip. Shortování akcií je založené na tom, že si akcie půjčujete proti záloze (margin), obvykle platíte za tuto půjčku úrok a navíc máte omezený výnos, ale potenciálně neomezené ztráty. V případě, že akcie klesnou dobře, vyděláte. V případě, že ale hodnota akcií roste, musí prodejce dorovnávat svou zálohu (margin call) – a nakonec musí zapůjčené akcie vrátit, což znamená, že může skončit v potenciálně neomezené ztrátě. 

A „potenciálně neomezené ztráty“ jsou přesně to, co se rozhodla provést profesionálním investorům skupina r/WallStreetBets z Redditu. Jejich finanční průzkum zjistil, že hedgeové fondy masivně vsadily proti GameStopu, kterému se objektivně v poslední době nedaří: Covid, vzestup digitální distribuce her a podobně. Na počátku roku 2020 měly akcie GameStopu hodnotu méně než 6 USD, s příchodem restrikcí klesla v dubnu 2020 na 2,80 USD – a teprve ke konci roku přišlo jejich zpevnění na 18 USD v očekávání nové generace konzolí, které stále částečně podporují fyzická média.

By Keith C - https://www.flickr.com/photos/146847719@N04/50768525393/, CC BY-SA 2.0, Link

Jenomže ani tak se nezdálo, že by GameStop mohl tuto hodnotu udržet. V tu chvíli proti GME vsadily hedgeové fondy, protože 18 USD považovaly za nadsazenou hodnotu: Stále jsme v lockdownu který nekončí a digitální distribuce se vzmáhá, takže jejich úvaha, že by se hodnota měla vrátit zpět pod 4 USD, není nelogická. Jenomže téhle sázky si všimli lidé z r/WallStreetBets komunity – a tak se rozhodli pod sázku short fondů nanosit co nejvíc paliva a zapálit to pod nimi, aby jim dali pokouřit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama