SilentiumPC Signum SG1 TG – ATX skříň pro masy v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilentiumPC Signum SG1 TG – ATX skříň pro masy v testu

SilentiumPC Signum SG1 TG – ATX skříň pro masy v testu | Kapitola 5

Petr Kupský

Petr Kupský

27. 3. 2019 03:00 17

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – příď a záď 4. Exteriér – strop a dno 5. Interiér – levá strana 6. Interiér – pravá strana a čelo
7. Interiér – přesun koše a měření 8. Příklad montáže – základní deska, ventilátory 9. Příklad montáže – disky, zdroj, chladič 10. Příklad montáže – grafika, dokončení 11. Hodnocení a závěr

Zájemci o kompaktní ATX počítačovou skříň s příznivým poměrem ceny a užitných vlastností zbystřete! Pohledným designem a potenciálem pro účinné chlazení je novinka od SilentiumPC schopná uspokojit uživatele všech kategorií počítačových sestav od kancelářských až po herní. V testu nám skříň připravila nejedno překvapení.

Reklama

Interiér – levá strana

Do interiéru skříně SilentiumPC Signum SG1 TG nahlédneme jako obvykle nejprve z levé strany skrze bočnici z temperovaného skla. Čtveřici fixačních šroubů lze snadno uvolnit rukou bez nutnosti použití nářadí. Temperované sklo bočnice překvapivě velké tloušťky cca 4 mm má jen velmi slabý nádech tónování, což je nejlépe patrné při pohledu vůči světlému pozadí. Černě lakované okraje po obvodu bočnice snadno ukryjí vhodnou pěnovou pásku v případě, pokud bychom se rozhodli o její dokonalé utěsnění proti prachu svépomocí.

SilentiumPC Signum SG1 TG – ATX skříň pro masy v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Otvory poměrně velkého průměru pro šrouby ve skle umožňují usazení bočnice na distanční sloupky šasi s rozměrnými gumovými průchodkami fungujícími současně jako silentbloky. Jejich rozšíření u vnitřního okraje současně vytváří již kritizovanou volnou mezeru mezi sklem a plechem šasi. Na druhou stranu je výsledný spoj, i díky milimetrovým pryžovým podložkám pod šrouby, příjemně pružný a výborně chrání sklo před poškozením a přenosem vibrací.

SilentiumPC Signum SG1 TG – ATX skříň pro masy v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Při zpětné montáži bočnice si musíme dát pozor na její orientaci. Otvory pro šrouby jsou u jejího horního okraje vzdáleny o něco dále, než otvory na opačné straně. Existuje tedy jen jediná poloha, v níž lze skleněnou bočnici správně upevnit.

Pohled do interiéru skříně potěší zejména zájemce o instalaci sestavy s komponenty náročnými na chlazení. Je navržen v duchu současného módního trendu zcela volného prostoru mezi čelem a zádí skříně, kdy se ovšem musíme obejít bez šachty pro 5,25" mechaniku. Nechybí pevně přinýtovaný tunel pro ukrytí napájecího zdroje a koše s pevnými disky.

SilentiumPC Signum SG1 TG – ATX skříň pro masy v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zadní polovině boční stěny tunelu je rozměrný obdélníkový otvor umožňující pohled na bok později osazeného napájecího zdroje s maximální délkou 160 mm. Prozatím můžeme ohodnotit kvalitně provedené lože zdroje na podlouhlých prolisech dna šasi s nalepenými izolačními podložkami. Na opačném konci tunelu zahlédneme skrze otvor na jeho stropě část koše pro pevné disky, který je z výroby upevněn v přední pozici. Posunutím koše (z opačné strany skříně) do zadní pozice zde uvolníme prostor pro rozměrnější radiátor vodního chlazení.

Zajímavostí konstrukce tunelu jsou dvě 120mm ventilátorové pozice na jeho stropě. Zde umístěné ventilátory budou zlepšovat průchod chladicího vzduchu tunelem ve směru od čela skříně a současně jej směřovat přímo na lopatky ventilátorů grafické karty. Hodit se budou také v případě použití pasivně chlazeného napájecího zdroje.

Pohled na zadní stěnu šasi nám ukazuje způsob uchycení záslepek pro PCIe přídavné karty. Pouze horní záslepka je snadno vyjímatelná, zbývajících šest lze demontovat pouze vylomením bez možnosti zpětného osazení. Všechny pozice pro záslepky jsou dotěsněny pomocí společného plechového krytu. Standardně z výroby se na zadní stěně nachází ventilátor Sigma HP velikosti 120 mm s napájením pomocí kabelu s 3pinovým konektorem.

Přední stěna šasi je vyhrazena pro případnou instalaci až trojice 120mm ventilátorů, případně radiátoru vodního chlazení do velikosti 360 mm. Velmi oceňuji, že otvory v šasi před ventilátory jsou zcela volné, bez jakýchkoliv výztužných prvků, které by zvyšovaly odpor nasávanému vzduchu. Před standardně osazeným ventilátorem Sigma HP 120 mm již vidíme jen mřížku čelního panelu. Z tohoto pohledu je také dobře patrné zvýšení přepážky pod základní deskou podél čela šasi, umožňující pohodlné protažení a ukrytí potřebné kabeláže.

Prostor pod stropem skříně je zcela otevřený, takže jediná možnost kolize až dvojice 120/140mm přichází v úvahu pouze vůči prvkům umístěným na základní desce. Dobrou nápovědou nám budou v tomto případě docela blízko umístěné distanční sloupky. Radiátor vodního chlazení bude s osazenými ventilátory zcela jistě zasahovat nad půdorys základní desky a právě z tohoto důvodu skříň nepodporuje stropní montáž 280mm radiátoru.

Vnitřní prostor skříně pojme všechny hlavní formáty základních desek, konkrétně Mini-ITX, Micro-ATX a ATX. Pro tyto formáty zde najdeme příslušné otvory bez jakéhokoliv označení, zčásti osazené distančními sloupky. Jak si ukážeme později, vejde se dovnitř i většina základních desek formátu E-ATX.

Přepážka pod základní deskou (tray) je na několika místech za účelem zvýšení pevnosti prolisována a v přední části zvýšena. Žádný z prostupů pro kabely nebyl vybaven gumovou průchodkou, zato jsou však všechny po okrajích pečlivě falcovány. Podle výrobce lze do útrob skříně bez problému osadit chladič procesoru s výškou až 161 mm, grafická karta může mít na délku až 325 mm, aniž by kolidovala s ventilátory na čele skříně.

Standardně osazené značkové ventilátory Sigma HP 120 MM nejsou aktuálně dostupné jako samostatný produkt v nabídce výrobce, takže mnoho podrobností k nim nezjistíme. Ze štítku se dozvíme jen to, že při provozním napětí 12 V odebírají proud ve výši 0,12 A. Budou tedy velmi úsporné. Výrobce pak doplňuje, že jsou konstruovány pro běh v rozmezí od 600 ot./min. při napětí 5 V až po 1200 ot./min. při napětí 12 V. Jedná se o modely s 3pinovým FAN konektorem, jejichž řízení otáček bude možné pouze změnou napětí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama