silverstone-tj06-velikan-pod-vas-stul-s-nezvyklym-vnitrnim-usporadanim
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilverStone TJ06 - velikán pod váš stůl s nezvyklým vnitřním uspořádáním

SilverStone TJ06 - velikán pod váš stůl s nezvyklým vnitřním uspořádáním | Kapitola 4

Charles

Charles

10. 5. 2005 00:00 45

Seznam kapitol

1. Představení začíná - zevnějšek 2. Pohled dovnitř 3. Teplotní testy 4. Závěr 5. Avance C001 Terminator - stejný interiér, jiný obal

Počítačové skříně jsme tu měli už různorodé. Poslední dobou ale spíše jen samé extravagantní typy. Nastal tedy čas podívat se na něco z trochu jiného soudku. Představíme si dnes poněkud větší skříň s ocelovou konstrukcí, která má však čelo z hliníku. Zajímavé na ní je především vnitřní uspořádání, které je od běžného standardu odlišné (například poloha základní desky je zcela naopak). To doplňuje rozměrný windtunel po obou stranách zakončen 12cm nízkootáčkovými ventilátory. Design skříně působí poněkud majestátně a rozhodně reprezentativním dojmem.

Reklama

Hodnocení této skříně je celkem jasnou záležitostí. Jedná se o kvalitní konstrukci, kde nehrozí, že by někde něco nesedělo a ani to, že byste se při montáži o něco pořezali. Design skříně lze myslím hodnotit kladně (přestože se mnou v tomto bodě samozřejmě souhlasit nemusíte) jelikož působí chladným a majestátním dojmem. Zpracování čelní stěny je celkem decentní a proto si tuto skříň lze představit klidně i v reprezentativní roli, jelikož svým zpracováním zkrátka rozhodně neurazí. Někomu se ale možná bude zdát až příliš "nudná" - to je ostatně věc názoru.

Vnitřní uspořádání je zde řešeno dost nestandardně, jelikož se základní deska umisťuje na opačnou stranu skříně, než jsme obyčejně zvyklí. A to z toho důvodu, aby byl procesor ve spodní části, jelikož je zde uzavřen v rozměrném windtunelu, který je na obou stranách zakončen dvěma tichými nízkootáčkovými ventilátory o průměru 12cm. Díky tomu tak procesorem produkované teplo neovlivňuje další komponenty uvnitř skříně. Rozhodně však je třeba mít tyto dva ventilátory zapnuté, jinak dojde ke značnému zahřívání všech komponent, protože pak se teplo generuje hned ve spodní části skříně a postupuje směrem nahoru přes grafickou kartu (kde ještě přibude na intenzitě) a pokračuje přes pevné disky a skrze zdroj ze skříně ven. To ale není třeba nějak zohledňovat, jelikož není jakákoli potřeba tyto dva ventilátory vypínat a jsou součástí standardní výbavy skříně.

Třetí ventilátor v přední části o průměru 8cm svou práci též rozhodně zastane, jelikož vhání čerstvý vzduch přímo do prostoru kde se nachází grafická karta, nicméně jeho provoz je už poněkud hlučný a proto je škoda, že i zde nebyl použit ventilátor o větším průměru a s nižšímu otáčkami (muselo by tu být pro něj ale poněkud více prostoru, jelikož se sem už nevejde). Pak by byl tento systém chlazení opravdu dotažen do konce. Takto ale budete mít možná někteří potřebu tento ventilátor vypnout (pokud stojíte o opravdu tichý počítač), nebo jej aspoň nějakým způsobem zpomalit.

SilverStone TJ06 - velikán pod váš stůl s nezvyklým vnitřním uspořádáním
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud přemýšlíte o použití grafické karty pouze s pasivním chladičem, tak tento 8cm ventilátor sice svou práci zastane, ale nijak zvlášť dobře. Pokud máte aktivní chladič procesoru, ale pouze pasivní chladič grafické karty, tak by situaci vyřešilo odstranění windtunelu, aby měly oba 12cm ventilátory vliv právě i na grafickou kartu. Nicméně pokud máte ve windtunelu pasivní chladič procesoru, tak byste měli tunel zachovat a spokojit se s nepříliš efektivním chlazením pasivu grafické karty, nebo ji doplnit o nějaký ten ventilátor.

V případě pevných disků se hodí použít zdroj, který má zespodu ventilátor, aby tak přímo od nich odsával teplý vzduch a hnal jej ze skříně ven. Bohužel tato závislost dobrého chlazení pevných disků na použitém zdroji s ventilátorem ve spodní částí patří mezi zápory této skříně. Avšak pokud je 8cm ventilátor aktivní, tak ani se zdrojem bez ventilátoru zespoda nedochází k nějakému výraznému zahřívání pevných disků. Bohužel však díky umístění zdroje dost daleko od základní desky je nutné použít model s opravdu dlouhými kablíky, což leckdy může představovat problém (jde hlavně o délku napájecích kablíků základní desky). Uchycování mechanik, pevných disků a rozšiřujících karet je zde řešeno bezšroubkovou montáží. Základní desku je nutné naštěstí přišroubovat (v minulém případě skříně se v tomto bodě bezšroubková montáž příliš neosvědčila).

Ve finále tu máme tedy skříň kvalitní konstrukce, zajímavým vnitřním uspořádáním s důrazem na chlazení a velkou rozšiřitelností (šest pozic pro pevné disky a 5 pozic pro 5.25" mechaniky).

SilverStone TJ06

Klady

Zápory

+

design (chladný, decentní, reprezentativní)

- vyšší cena

+

rozměrný windtunel v prostoru procesoru

- způsob "chlazení" hdd

+

bezšroubková montáž

- nutné použít zdroj s dlouhými kablíky

+ hliníková čelní maska

- hlučnější 8cm ventilátor

+ stíněné kabely k předním konektorům

- rozměry

+ skříň standardně vybavena 3 ventilátory

+ 12cm ventilátory jsou naprosto tiché

Rozměry: 205 x 566 x 474 mm (šířka, výška, hloubka), Váha: 11 kg

Orientační

cena: 3983,- bez DPH (JSC-Computers)

Obyčejně se tato skříň prodává za cenu o poznání vyšší, než máme uvedenou. Nicméně prezentujeme cenu od toho, kdo nám skříň zapůjčil. Takže to jen pro případné nesrovnalosti ohledně ceny. Ve většině jiných případů jde totiž opravdu o poměrně drahou záležitost.

Zapůjčila firma JSC-computers, které tímto děkujeme

SilverStone TJ06 - velikán pod váš stůl s nezvyklým vnitřním uspořádáním
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama