Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze

Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 9. 2021 05:12 14

Seznam kapitol

1. Změnit svět 2. Velký problém s vysokou inteligencí 3. Jiné plány 4. Průšvih na průšvih
5. Dvacet let před Teslou 6. Poslední počítač 7. Ve svém světě

16. září 2021 se uzavřel životní příběh Cliva Sinclaira. A že to byl životní příběh! Obsahuje tolik divočin a zvratů, že se to zdá skoro nemožné. Sinclair byl nejen výrazný vynálezce, který obcházel limity technologie své doby, ale dokázal si života opravdu užít.

Reklama

O Clivu Sinclairovi jsem psal už mnohokrát a máme o něm i podcast. Samotného mě to překvapilo, ale řada mladších vůbec nezná Sinclaira – jako by neexistoval. Pro ty je lepší začít faktickou rekapitulací jeho života, jeho pozoruhodné cesty, která začala fascinací tranzistory a přes zesilovače a bezdrátovou techniku se dostala ke kalkulačkám, digitálkám a nakonec levným počítačům a elektromobilitě.

Clive Sinclair byl inovátor a vynálezce v pravém smyslu slova: Inovátor v tom, že chtěl opravdu změnit svět – a dělal to tak, že většinu svých produktů nabízel jak sestavené, tak i se slevou ve formě stavebnice, kterou si každý mohl sám osadit, spájet a oživit a pochopit, jak to funguje. Celá generace techniků si prošla takovou cestou s ním, od rádií přes jednodeskový Microcomputer Kit MK-14, kde se setkali s výpočetní technikou, pak si mohli postavit opravdový počítač, Sinclair ZX-80 anebo Sinclair ZX-81 – a najednou tam byli, ocitli se v místě, kde mohli sami navrhovat přídavné desky a rozšiřující moduly a začít programovat.

Pak tady byla ta druhá skupina, která noc nehověla elektronice, ale zaujala ji magie softwaru, toho, že mohli napsat program – a ono to něco dělalo. Já tomu naprosto rozumím, živě si pamatuji, jak jsem se poprvé dostal ke Spectru připojenému k barevné televizi (a v první polovině 80. let nebylo obvyklé ani jedno z toho) – a poprvé jsem vyzkoušel příkazy PAPER, INK a BORDER. A najednou – hele, ono to dělalo barvy! 

Moment, kdy se poprvé dostanete k automatizaci, k programování – a ono to opravdu dělá, co vy chcete, je prostě ohromný. Je to moment, kde začala kariéra mnoha programátorů, jejich fascinace technologií. Někdo zůstal u her, někdo přijal počítače do svého života jako pomocný nástroj, další to uchvátilo natolik, že začali programovat – a nejen to, že zjistili, že svoje výtvory můžou pustit do světa a prodávat. Tak začala kariéra mnoha programátorů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama