Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze

Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 9. 2021 05:12 14

Seznam kapitol

1. Změnit svět 2. Velký problém s vysokou inteligencí 3. Jiné plány 4. Průšvih na průšvih
5. Dvacet let před Teslou 6. Poslední počítač 7. Ve svém světě

16. září 2021 se uzavřel životní příběh Cliva Sinclaira. A že to byl životní příběh! Obsahuje tolik divočin a zvratů, že se to zdá skoro nemožné. Sinclair byl nejen výrazný vynálezce, který obcházel limity technologie své doby, ale dokázal si života opravdu užít.

Reklama

Plochá kapesní televize Sinclair TV80: Nebyla vhodná plochá obrazovka, takže se navrhl komplikovaný systém s miniaturním CRT zobrazovačem a Fresnelovou čočkou. Inovativní design, obchodní neúspěch, ze kterého Sinclaira tahala britská státní subvence. Kapesní televize pak uchvátilo Casio, které používalo LCD displeje. I zde šlo o výborný nápad, který ale Sinclair tlačil dřív, než byly vhodné komponenty – a jejich absenci nahradil svým unikátním řešením.

Někdy to fungovalo. Kapesní kalkulačky Sinclair byly úspěšné proto, že se Sinclairovi podařilo vyřešit vysokou spotřebu LED zobrazovačů: Místo trvalého svícení jimi jen poblikával a využíval efektu dosvitu, přičemž vybral ty opravdu maličké a umístil před ně kulové čočky, aby obraz zvětšily. Tohle řešení mu dovolilo uvést kalkulačky na trh dřív než konkurenci – a s rozumnou výdrží na baterii v délce zhruba 20 hodin.

Protože byl inteligentní samouk, někdy přecházel zcela očividné problémy. Jeho elektrovozítko Sinclair C5 bylo navržené tak, aby se dalo používat i bez řidičáku, do provozu bylo ale nebezpečně nízké, nemělo střechu, baterie byla teplotně závislá, v zimě to mělo kratší dojezd, v létě se přehřívala a když se jelo do kopce, musel uživatel šlapat. Plus bylo to vozítko pro jednoho s místem tak pro pláštěnku anebo pro jednu tašku s menším nákupem. 

Se 17 000 prodanými kusy šlo o nejrozšířenější elektromobil do roku 2010, ale taky o finanční katastrofu ve výši ztráty 7 milionů liber.

Sinclair riskoval až hazardoval. Jeho přístup ke světu mi připomíná Ricka z Ricka a Mortyho – inteligentní ateista, který si rád užívá, jen místo alkoholu měl pozitivní vztah k hazardu. Rád hrál poker – a byl v něm opravdu dobrý, vyhrál první sérii Celebrity Poker Club. Zároveň ale stejně riskoval i v profesionálním a také v osobním životě: Věříte až tak svému dalšímu vynálezu, že prodáte rodině střechu nad hlavou?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama