Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze

Sir Clive Sinclair: Život jak na horské dráze | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 9. 2021 05:12 14

Seznam kapitol

1. Změnit svět 2. Velký problém s vysokou inteligencí 3. Jiné plány 4. Průšvih na průšvih
5. Dvacet let před Teslou 6. Poslední počítač 7. Ve svém světě

16. září 2021 se uzavřel životní příběh Cliva Sinclaira. A že to byl životní příběh! Obsahuje tolik divočin a zvratů, že se to zdá skoro nemožné. Sinclair byl nejen výrazný vynálezce, který obcházel limity technologie své doby, ale dokázal si života opravdu užít.

Reklama

Pokud můžu věřit bulváru, na vynálezce měl Sinclair docela dost milenek. V roce 1985 to jeho manželka Ann Trevor Briscoe nevydržela – a opustila ho v rozvodu, který byl označován jako „nejdražší své doby“. Peníze po její smrti nakonec dostaly tři Sinclairovy děti, které s ní měl. Bylo to tak drahé, že Sinclair musel prodat svůj brand Alanu Sugarovi a jeho Amstradu, který viděl potenciál v dokončeném, ale nedoladěném Sinclairu ZX Spectrum 128. To Amstrad vydával v několika dalších iteracích: +2, +2A a +3. Vytěžil přitom hlavně potenciál velkých herních knihoven, šlo primárně o herní stroje.

Poté se Sinclair pustil do vývoje svého posledního počítače, pod značkou Cambridge Computer. Jeho Cambridge Z88 z roku 1988 je opět vizionářský a revoluční: S velikostí A4, hmotností 900 gramů a dvacetihodinovým chodem na čtyři tužkové baterky je to takový předchůdce dnešních ultraportablů. Žádné chlazení, ukládání dat na EPROM moduly – dnes bychom tam asi měli SSD nebo SD karty. Extrémně přenosný, ale s klávesnicí plné velikosti – úchvatný.

A pak, samozřejmě, typicky sinclairovské kličky: Velice úzká obrazovka 640 × 64 bodů, nepodsvícená, napevno v těle stroje, takže úhel jste museli nastavit svým krkem. Nekompatibilita s čímkoliv, komplikovaný přenos dat a konverze. Sinclair opět vymyslel revoluční princip, ale neohlížel se na to, co trh opravdu chce a opravdu potřebuje: Prostě vytvořil další sinclairovskou hračku, aniž by chápal, jak lidi počítače opravdu používají. Opět se stalo to, že Sinclair ostatním ukázal revoluční koncept a nechal je přemýšlet, jak by to mohlo být úspěšné, kdyby to někdo dotáhl do opravdu praktické podoby.

Pak už žádné počítače nedělal, věnoval se elektromobilitě, skládacím kolům, elektrokolům, podmořským skútrům a pomocným zařízením pro invalidní vozíky. A do toho pařil, v londýnském West Endu byl vyhlášený, protože byl celebrita a jeho pozdní vynálezy mu stále vynášely. Ve svých sedmdesáti se na stará kolena oženil podruhé a vzal si o 36 let mladší bývalou královnu krásy  Angie Bowness. Tím, mimochodem, rozzuřil tak svou „sekretářku a neoficiální manželku“ Elaine Millar, že se s onou dámou doslova porvala a spaktovala Sinclairovy potomky tak, aby ho nakonec přesvědčili k dalšímu rozvodu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama