Souboj 11,6" bingbooků za šest tisíc od ASUS a Acer
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Souboj 11,6" bingbooků za šest tisíc od ASUS a Acer

Souboj 11,6" bingbooků za šest tisíc od ASUS a Acer | Kapitola 5

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

16. 2. 2015 03:00 28

Seznam kapitol

1. Bingbook vs. Chromebook 2. Tabulkové srovnání 3. Acer Aspire E11 – zpracování a konstrukce 4. Acer Aspire E11 - hardware a konektivita 5. Acer Aspire E11 – OS a software
6. ASUS EeeBook X205TA – zpracování a konstrukce 7. ASUS EeeBook X205TA - hardware a konektivita 8. ASUS EeeBook X205TA - OS a software 9. Testy výkonu a výdrže 10. Závěrečné shrnutí

Dnes se podíváme na dvojici kompaktních „bingbooků“, které jsou možnou alternativou k levným Chromebookům. Nízkou cenou se mohou pyšnit díky pasivně chlazeným úsporným procesorům, jednoduchému „SSD“ typu eMMC a také díky systému Windows 8.1 s Bing, který vznik levných zařízení na platformě Windows umožnil.

Reklama

Acer Aspire E11 je vybavený předinstalovaným operačním systémem Windows 8.1 s Bing ve 64bitové verzi. Díky tomuto systému je zaručena podpora většiny běžných aplikací. Mezi předinstalovanými aplikacemi nalezneme zejména nástroje od Acer nazvané abApps, které fungují v rámci cloudového úložiště Acer Portal. Jedná se o aplikace pro správu a sdílení souborů abFiles, sdílení a přehrávání hudebních a video souborů abMedia, synchronizaci a úpravu dokumentů abDock a prohlížení a pořizování fotografií abPhoto. Ke všem těmto aplikacím je nutný přístup k internetu. Připojujeme se k nim totiž pomocí Acer ID. Všechny nástroje této sady mají výhodu v tom, že prostřednictvím cloudu můžete data sdílet mezi všemi vašimi zařízeními od Aceru a tento prostor není kapacitně omezen. Acer přispěl také několika užitečnými samostatnými aplikacemi, jako je přehravač Acer Video Player či nástroj Acer Recovery Management sloužící pro obnovu a zálohu dat.

Souboj 11,6" bingbooků za šest tisíc od ASUS a Acer
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Tím však aplikační výbava nekončí a dočkáme se také řady aplikací třetích stran. Mezi nimi stojí za zmínku například aplikace pro tvorbu PDF souborů Foxit PhantomPDF, aplikace Kindle pro nákup a čtení elektronických knih, aplikace Spotify, pomocí níž si můžete stahovat hudbu nebo videokomunikační aplikace Skype. Hodit se může také předinstalovaný antivirový program McAfee LiveSafe, který však není z mého pohledu úplně ideálním a plnohodnotným řešením. Lepším a rozhodně méně otravným řešením je Microsoftí Security Essentials.

Souboj 11,6" bingbooků za šest tisíc od ASUS a Acer
i Zdroj: PCTuning.cz

Předinstalovaný je samozřejmě také kancelářský balík Office 365, který je však dostupný pouze ve zkušební verzi. Poměrně překvapivě je notebook vybaven také aplikacemi, které jsou určeny spíše pro dotyková zařízení, mezi něž se řadí například poznámkový editor Evernote Touch a nástroj na kreslení FreshPaint.

Souboj 11,6" bingbooků za šest tisíc od ASUS a Acer
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Celkově Acer notebook vybavil pouze těmi aplikacemi, které má sám výrobce k dispozici a nemusí u nich kupovat licence, což se vzhledem k jeho ceně dá očekávat. Některé aplikace bych osobně oželel. Zejména pak sadu abApps, kterou jsem za celou dobu používání nevyužil, jelikož nevlastním jiné žádné jiné zařízení od Aceru. Pro někoho se však může jednat o zajímavý nástroj pro sdílení dat, na což by ostatně stačil samotný cloud.

Souboj 11,6" bingbooků za šest tisíc od ASUS a Acer
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama