Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3 | Kapitola 6

Tomáš Hort

Tomáš Hort

28. 11. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Situace na trhu SSD disků 2. Specifikace a vlastnosti řadičů SandForce SF-2200 3. Představení OCZ Agility 3 120 GB 4. Představení Corsair Force Series 3 120 GB 5. OCZ Toolbox a Corsair Firmware Update Tool 6. Testovací metodika a sestava 7. OCZ Agility 3 120 GB – výsledky testů 8. Corsair Force Series 3 120 GB – výsledky testů
9. Testy propustnosti 10. Sekvenční testy 11. Počet operací za sekundu (IOPS) 12. Přístupová doba 13. Bodové hodnocení a syntetické testy 14. Praktické testy s Windows 7 15. Cena, hodnocení, pro a proti

Příchod nového firmwaru řadičů SandForce SF-2281 konečně vyřešil většinu problémů stávajících SSD disků s rozhraním SATA 6Gbps. Dnes se proto můžeme podívat na souboj dvou levných 120GB modelů od výrobců OCZ a Corsair za cenu do čtyř tisíc korun. Jak je vůbec možné, že jsou oproti jiným SSD tak levné?

Reklama

Všechny testy provádím na sestavě AMD. Nevyrábím žádná celková procentuální hodnocení dle jednotlivých testů, ale nechávám vše na svém komentáři a úsudku čtenáře. Na konci recenze je číselné zhodnocení několika zásadních prvků, které ale bude vycházet ze subjektivního (se snahou objektivního) zhodnocení. Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty například u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je složité porovnání, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Místo toho měřím výsledky z dobře porovnatelných programů jako například CrystalDiskMark, nového Anvil Pro a také výsledky testů z prostředí Windows 7.

Celkově se tak snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého. Výrazně jsem zmenšil počet disků v grafu. Jsou přítomny jen ty, které jsou aktuální a které jsou otestovány na stejné počítačové sestavě. Jelikož jsou recenze mimo jiné i o diskuzi nad produktem případně způsobem testování, nebráním se a dokonce vás nabádám k návrhům a připomínkám, které k testům a informacím budete mít. Hlavně v klidu a bez zbytečných emocí ;). Sám také testy vylepšuji a přicházím na některé chyby, které opravuji, takže se nebojte upozornit, pomůžete tím všem ostatním. Teď už ale k testům, které budu provádět.

AS SSD Benchmark v1.6.4237.30508 (NTFS)

ATTO Disk Benchmark v2.46 (NTFS)

CrystalDiskMark v3.0.1 (NTFS)

HD Tune Pro v4.60 (čtení – NTFS, zápis – no file system)

PCMark Vantage v1.0.2.0 (NTFS)

Anvil`s Storage Utilities 1.0.31 Beta9 (NTFS)

Windows 7 Home Premium 64bit (NTFS)

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 7 HP 64-bit na testovaném pevném disku. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější. Jelikož většina testovaných disků jsou SSD disky a ty jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně pro operační systém, je jejich porovnání s nainstalovaným systémem více vypovídající. V tom případě je hlavně u levnějších modelů možné, že se v některých případech budu lišit i poměrně o dost s výsledky z ostatních webů, pokud tam měří s diskem prázdným. I test s výkonem dle zaplnění mám připravený a přijde na něj čas v blízké budoucnosti.

Všechna měření až na PCMark Vantage provádím minimálně třikrát. Do výsledků v grafech pak nedávám průměr ze všech měření, ale nejvyšší dosaženou hodnotu pro daný test. Většina testů vychází stále přibližně stejně, pokud by to tak nebylo, příslušný výsledek okomentuji zvlášť. U SSD disků totiž nerozhodují o svižnosti sekvenční testy, ale rychlosti při práci s malými soubory, na což upozornil i výsledek testu společnosti Toshiba.

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Celých 66 procent všech přístupů tvoří 4kB bloky dat a 90 procent zapisovaných souborů má velikost do 16 kB. Tomu odpovídají i testy, kde se zaměřuji hlavně na tyto malé soubory, které mají na celkovou rychlost disku v systému největší vliv.

Testovací sestava

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací sestava je na platformě AMD se základní deskou Gigabyte a čipovou sadou AMD 890GX s jižním můstkem SB850, který plně podporuje rozhraní SATA III 6Gb/s. Je pravdou, že v celkových výsledcích produkují sestavy AMD o něco nižší výsledky než sestavy Intel, hlavně pokud je nainstalován ovladač Intel RST. Testováno je přes základní ovladač Windows msahci.sys, přes který poběží SSD zřejmě i většině běžných uživatelů.

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

V sestavě jsou běžně zapojeny ještě dva interní plotnové disky, zvuková karta Asus a televizní karta Leadtek. Oproti minulému testu jsem vyměnil operační paměti, které mají aktuálně velikost 8 GB, a grafickou kartu. Pro testy SSD grafická karta potřeba není, a proto mi stačí HD 6850 místo HD 6950. Ani jedna z komponent však rozdíl v testech neudělá, a proto změna nemá na výsledky vliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama