Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků | Kapitola 14

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

10. 7. 2012 03:00 61

Seznam kapitol

1. Z řady výrobců zbyli jen dva mohykáni 2. Seagate Barracuda Green 3. Seagate Barracuda 7200.12 4. Western Digital Caviar Black 5. Western Digital Caviar Green 6. Western Digital VelociRaptor 7. Intel SSD 520 Series 120 GB
8. Testovací metodika a sestava 9. AS SSD Benchmark 10. PCMark 05 11. PCMark Vantage 12. FC Test, h2benchw, HD Tune 13. Teploty, hluk, vibrace a spotřeba 14. Vyhodnocení a závěr

Po záplavách a následném zdražení pevných disků na konci minulého roku uvažoval o koupi velkého pevného disku asi jen málokdo. Ceny však postupně klesají a byť ještě nejsou na původních hodnotách, pod tři tisíce se už dá opět pořídit několik 2TB úložišť. Připravili jsme proto srovnávací test, ve kterém jsme změřili výkon disků Seagate a WD.

Reklama

Celkový výkon

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky Western Digital dříve patřily k těm nejvýkonnějším na trhu, v dnešním srovnávacím testu se však příliš dobře neumístily. Ve srovnání „zelených“ modelů zaostal Western Digital Caviar Green za Barracudou Green od Seagate o 20 % a o mnoho lépe si nevedl ani výkonný model Caviar Black. Ten býval dříve synonymem pro rychlý disk, protože má však stále jen 500GB plotny, je proti konkurenční Barracudě 7200.12 od Seagate s 1TB plotnami pomalejší o 13 % a o pouhých 10 % překonal úsporný disk Barracuda Green.

O kus se Western Digitalu podařilo vylepšit svůj speciální model VelociRaptor. Ten je v nejnovější generaci s 333GB 2,5" plotnami rychlejší o 20 % proti předchůdci a proti nejrychlejšímu „běžnému“ disku Barracuda 7200.12 od Seagate má náskok také dvacetiprocentní. To však nic nemění na tom, že v absolutní rychlosti výrazně vedou SSD, výkon vybraného Intelu řady 520 je proti VelociRaptoru více než čtyřnásobný a pokud hledáte co nejrychlejší systémový disk, není dnes už „co řešit“, volba padne jednoznačně na flashový pevný disk.

Ceny disků

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena za jednotku kapacity

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny za jednotku kapacity ukazuje, že po loňských povodních v Asii se ceny „klasických disků“ ještě nevrátily na původní hodnoty. Zatímco před rokem stál gigabyte místa u nejlevnějších disků korunu a několik haléřů, dnes se ceny u všech testovaných disků s výjimkou Western Digital Caviar Black pohybují okolo 1,4 koruny. Cena v poměru ke kapacitě klesla jen u rychlého disku VelociRaptor a to poměrně výrazně o tři koruny na gigabyte.

Velmi rychle naopak klesají ceny flashových pevných disků. Zatímco před rokem stál jeden gigabyte testovaného OCZ Vertex 2 60 GB okolo 50 korun, dnes je to u Intelu řady 520 s dvojnásobnou kapacitou jen 35 korun. Jde přitom o výkonný model a na trhu jsou i podstatně levnější disky. Kupříkladu 128GB Kingston SSD Now V200 s cenou lehce přes dva tisíce má poměr okolo 18 Kč/GB.

Poměr cena/výkon

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

V poměru cena/výkon se jasným vítězem dnešního testu stává Seagate s diskem Barracuda 7200.12. Tento disk je nejrychlejší ze všech testovaných a současně s cenou okolo 2800 korun s daní také nejlevnější, takže v poměru cena/výkon se s hodnotou 15,9 Kč stává vítězem. S odstupem za ním končí na druhém místě úsporný model Barracuda Green a až za ním jsou oba disky Western Digital.

Poměr cena/výkon při započítání kapacity samozřejmě není silnou stránkou rychlého disku VelociRaptor a flahových SSD. I tady je však patrný velký krok kupředu. Rychlá SSD se už téměř vyrovnala VelociRaptoru, pomalejší a výrazně levnější flashové disky na tom tedy budou lépe než on. Ztráta SSD na klasické disky je v tomto poměru navíc už „jen“ necelý pětinásobek, což je proti desetinásobku před rokem velký krok kupředu. Kromě rychlého vývoje SSD na tom však velký vliv mají také již zmiňované povodně, které nástup SSD výrazně urychlily.

Vyhodnocení

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace se na trhu s pevnými disky za poslední rok výrazně změnila. Z trhu odešla polovina hráčů a zbyli tu už jen dva výrobci — Seagate a Western Digital. K tomu se v druhé polovině roku v Asii udály ničivé záplavy, které na nějaký čas výrobu pevných disků téměř zastavily, důsledkem čehož bylo prudké zvýšení cen. Ačkoliv od té doby ceny pomalu klesají a jsou již na relativně únosných hodnotách, na ty původní se stále nevrátily. Důsledkem této situace je rychlejší nástup flashových pevných disků, jejichž ceny naopak neustále klesají, zatímco kapacita a výkon roste. Pokud nemusíte šetřit doslova každou korunu, je dnes už kombinace menšího SSD na operační systém a velkého klasického disku na ukládání dat dostupná téměř pro každého, zrychlení systému po přechodu na SSD je skutečně výrazné.

Při výběru velkého disku k ukládání dat již dávno neplatí dříve uznávané pravidlo, že nejrychlejší jsou disky Caviar Black od Western Digital a také si za ně řádně připlatíte. Tedy druhé jmenované pravidlo stále platí, řada Caviar Black však několik let neprošla žádným vývojem a její výkon se proto se zlepšující konkurencí propadá. V testu naopak velmi příjemně překvapil disk Barracuda 7200.12 do Seagate. Jako jeden z mála je osazen 1TB plotnami, díky kterým v testu podal nejvyšší rychlost. Protože má současně i nejnižší cenu a logicky i nejlepší poměr cena/výkon, stává se i vítězem dnešního testu a dostává zasloužené ocenění. Přemýšlíte-li dnes o koupi nového pevného disku klasické konstrukce, je řada Barracuda 7200.12 od Seagate ideální volbou. Musí však jít o některou z verzí ST1000DM003 (1 TB), ST1500DM003 (1,5 TB), ST2000DM001 (2 TB) nebo ST3000DM001 (3 TB), které mají zmiňované 1TB plotny.

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Silver Award, červenec 2012
Seagate Barracuda 7200.12 ST2000DM001
„vítěz srovnávacího testu pevných disků s nejlepším poměrem cena/výkon“

Poděkování

Za zapůjčení všech testovaných disků děkujeme obchodu Alza.cz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama