stavime-htpc-dil-1-rozjimani-nad-hardwarem
Zábava Článek Stavíme HTPC, díl 1. - rozjímaní nad hardwarem

Stavíme HTPC, díl 1. - rozjímaní nad hardwarem | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

29. 8. 2007 01:00 55

Seznam kapitol

1. Postavte si HTPC, je to snadné 2. Volba procesoru (a platformy) 3. Volba základní desky a grafiky 4. Připojení HTPC k TV 5. Multimedia - TV a satelitní tunery 6. Ovládání HTPC

Když si koupíte novou plochou televizi, první věci o které začnete uvažovat, poté co opadne první nadšení z nákupu, bude snaha zaměstnat všechny pixely vašeho nového "HD" panelu. Nebude to snadné: Blu-ray stojí dnes tolik co vaše nová televize, konzole zase nerozumí vašemu multimediálnímu archivu. Počkat, vždyť plazma nebo LCD je něco jako zvětšený displej Vašeho počítače... tak proč TV nepřipojit přímo na počítač, který bude vypadat jako domácí elektronika? Taky vás to napadlo? Bravo, právě jste vymysleli HTPC (Home Theater PC).

Reklama
Stavíme HTPC, díl 1. - rozjímaní nad hardwarem
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve většině případů je srdcem HTPC televizní tuner a programové vybavení tohoto tuneru. Ve většině případů je počítačová TV karta také zároveň největší slabinou celého systému. Televizní tunery totiž byly dlouhou dobu na okraji uživatelského zájmu a narozdíl od procesorů a grafických karet se jejich vývoji nevěnovaly tak bohaté a vlivné společnosti jako nVidia a  ATi (a pokud ano, tak jen okrajově).

Situace se zlepšila s příchodem digitální televize DVB-T, ale i tak platí, že "zamrznutí systému" np. po přibližně 200 přepnutích kanálu není u počítačových TV tuneru nic neobvyklého...

Stavíme HTPC, díl 1. - rozjímaní nad hardwarem
i Zdroj: PCTuning.cz

Televize v počítačí? Jedině digitální...

Zatímco klasická (PAL; analogová) televize si z počítačem vůbec nerozumí (obraz je zrnitý a neostrý), v případě DVB-T je situace zcela jiná. Dnes se totiž vysílá datový proud programů ve formátu MPEG2, kterému běžný počítač velmi dobře "rozumí" (používá se np. v DVD-Video discích).

Pokud si program ve digitálním formátu budete nahrávat na pevný disk, bude zde ukládán v podobě digitální bitové kopie - tj. přesně tak, jak byl vysílán (tedy v přesně té kvalitě, jak byl vyslán do éteru - na nízkou kvalitu obrazu si stěžujte jinde). Obraz se v DVB-T tuneru ani počítači nemusí digitalizovat, což byl úkol pro většinu starších analogových karet přímo nadlidský. Datový tok DVB-T navíc není nijak vysoký - pokud budete mít ve skříni počítače málo místa, není problém připojit miniaturní externí TV tuner pomocí sběrnice USB.

Stavíme HTPC, díl 1. - rozjímaní nad hardwarem
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama