Svět bez PC: Co kdyby nepřišlo IBM PC?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Svět bez PC: Co kdyby nepřišlo IBM PC?

Svět bez PC: Co kdyby nepřišlo IBM PC? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 8. 2021 12:17 6

Seznam kapitol

1. Za co může a nemůže IBM 2. Počítače pro domácnost 3. Menší vliv Microsoftu 4. Počítače na práci 5. Intel a AMD jen jedni z mnoha 6. Jiné počítače, nepříliš jiný svět

V poslední úvaze jsem se zaměřil na pozadí vzniku IBM PC z hlediska pohledu samotné IBM. Ten, kdo to pochopil jako přípravu pro odhad, jak by vypadal svět bez IBM PC, pochopil to správně: Pokud neznáme kontext, nelze odhadovat, lze pouze fantazírovat a hádat!

Reklama

Ať už by PC bylo anebo nebylo, základní poptávka firem i lidí by byla podobná: Přístup k počítačům, možnost sdílet dokumenty, a to jak lokálně, tak i na dálku. Méně jednotný svět, kde by univerzální formát nepředstavovala 5,25“ floppy disketa s 360 KB anebo 3,5“ s 1,44 MB dat by byl vystaven větším problémům s přenosem dat, ale také větší potřebě tento problém vyřešit. A zatímco ve světě CP/M a osmibitů se to řešilo konverzními programy, s nástupem internetu by se problém mohl vyřešit prosazením univerzálních formátů, jako je RTF anebo HTML. 

Svět bez PC by byl jiný, ale ne radikálně jiný – a možná by cesta od firemních minipočítačů ke cloudovému computingu byla nakonec jednodušší, logičtější a rychlejší než heterogenní firemní počítačové sítě. Ale kdyby, kdyby: Co se stalo, to se stalo. Možná jsme místo nabušených PC mohli mít SuperAmigy a vedli bychom spory s fanoušky SuperAtari anebo, co já vím, nějaké nové architektury třeba z Jižní Koreje, která by běžela na derivátu Unixu – jako máme dnes Linux. 

Možná. To co je ale prakticky jisté je to, že ať už by svět vypadal jakkoliv, chtěl by počítače, takové či onaké – a chtěl by jich víc a víc. Možná by byl Microsoft jen poznámka pod čarou a Intel obskurní výrobce kontrolérů, ale měli bychom jiné velkofirmy vyrábějící hardware a software a hudrovali bychom nad jinými problémy a chybami. To je totiž dost pravděpodobně něco, co by nás čekalo ve všech alternativách fiktivních historií počítačů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama