Svět bez PC: Co kdyby nepřišlo IBM PC?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Svět bez PC: Co kdyby nepřišlo IBM PC?

Svět bez PC: Co kdyby nepřišlo IBM PC?

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 8. 2021 12:17 6

Seznam kapitol

1. Za co může a nemůže IBM 2. Počítače pro domácnost 3. Menší vliv Microsoftu 4. Počítače na práci 5. Intel a AMD jen jedni z mnoha 6. Jiné počítače, nepříliš jiný svět

V poslední úvaze jsem se zaměřil na pozadí vzniku IBM PC z hlediska pohledu samotné IBM. Ten, kdo to pochopil jako přípravu pro odhad, jak by vypadal svět bez IBM PC, pochopil to správně: Pokud neznáme kontext, nelze odhadovat, lze pouze fantazírovat a hádat!

Reklama

Nebudu opakovat, co jsem psal minule k tomu, jak vzniklo IBM PC.  Zrekapituluji jen základní fakta, která nás povedou k úvaze, jak by asi vypadal svět, kdyby IBM nikdy nepřišlo se svým IBM PC – neboli kdyby Frank T. Cary nikdy nepověřil Willa Lowea, aby mu během rekordních dvanácti měsíců přinesl stroj, který by dovolil IBM vstoupit v srpnu 1981 na pole domácích počítačů a překopat celou historii.

Takže – co spolehlivě víme?

1) IBM nemělo vliv na vznik počítačových mikroprocesorů. Intel přišel se svým Intelem 4004 v roce 1971, deset let před příchodem IBM PC – a úspěšně se rozvíjel přes 8080, 8085 až po 8086. Intel vytvořil celou řadu mikroprocesorů – a na trh s nimi vstoupily i další firmy, hlavně MOS Technology, Motorola a Zilog, ale své procesory vyvíjel i Texas Instruments. Příchod mikroprocesorů by se odehrál i bez IBM.

2) IBM nebylo tvůrcem konceptu osobních počítačů. V roce 1977 se prodávaly už tři docela pokročilé modely, RadioShack TRS-80 (Zilog Z80), Apple II (MOS Technology 6502) a Commodore PET 2001 (MOS Technology 6502). Byly to použitelné stroje, které používali spíše hobbisté, ale Commodore se netajilo snahou proniknout i do světa businessu (i ve jménu: CBM – Commodore Business Machines).

3) IBM nevytvořilo ani koncept rozšiřitelného domácího počítače. TRS-80 i Apple II byly navrženy jako rozšiřitelné – a jakkoliv bych rád připsal Steve Wozniakovi kredit za koncept modulárního osobního počítače, bohužel to udělat nemůžu, protože modulární byl už MITS Altair 8800 z roku 1974: Už tehdy bylo jasné, že vzhledem k ceně komponent dává perfektní smysl postavit počítač jako kostru, do které si podle potřeb a dostupných peněz budete přikupovat komponenty.

Altair 8800: o zrodu „prvního“ komerčního mikropočítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Altair 8800: o zrodu „prvního“ komerčního mikropočítače

Pří pátrání po starých strojích můžete nabýt dojmu, že prvním komerčním mikropočítačem světa byl Altair 8800. Stačí se ale…

1. 4. 2015 05:00
4

Osobní počítače byly tedy modulární od samotného počátku – a za pokrok můžeme považovat spíše jejich integraci do stále menšího prostoru, spojenou se ztrátou expandibility. Tento trend je vidět už v 70. letech a máme ho i dnes: Moderní počítače jsou čím dál tím méně rozšiřitelné, o moderních noteboocích ani nemluvě.

4) IBM nepřineslo žádný přelom v oblasti operačních systémů. MS-DOS, který dodal Microsoft Billa Gatese, byl v podstatě klonem CP/M od Digital Research Garyho Kildala, předělaný pro procesory 8088. Tak oklonovaným klonem, že Digital Research vyhrálo soudní spor – a i když nedonutili Microsoft jejich systém stáhnout, donutili IBM nabízet CP/M-86: Ne, že by to něco změnilo na osudu Garyho Kildala.

5) Základem úspěchu IBM byla reputace IBM, která otevřela brány do světa businessu. Zatímco ostatní výrobci patřili mezi „partyzány“, počítače IBM měly punc serióznosti a kvality. Právě to stálo za obrovským zájmem o IBM PC, který byl podložený tím, že už dříve se experimentovalo s osobními počítači – jen to chtělo správný šťouch a kvalitu a reputaci výrobce.

6) Za velkým rozmachem IBM PC stály hlavně klony, které se, po vítězství klonujících výrobců v BIOSových válkách, začaly objevovat v dalších a dalších variantách a masivně se akcelerovala evoluce IBM PC.

7) Na vzestupu IBM PC vydělali nejvíce dodavatelé komponent: Microsoft, Intel, AMD a velké množství výrobců hardwarových komponent, které prodávali jak IBM, tak i výrobcům klonů. Neexkluzivita vztahu k IBM stála za jejich úspěchem, jakmile trh akceleroval, akcelerovala i poptávka po komponentách – a s tím přišlo období raketového růstu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama