Test Asus TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Ed.: těžký kalibr
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Test Asus TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Ed.: těžký kalibr

Test Asus TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Ed.: těžký kalibr | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

5. 11. 2022 14:00 11

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4090: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark 5. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks 10. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark
11. Boost v F1 22 (quiet) 12. Boost v F1 22 (performance) 13. Boost v Metro Exodus (quiet) 14. Boost v Metro Exodus (performance) 15. Boost ve World of Tanks (quiet) 16. Boost ve World of Tanks (performance) 17. Spotřeba, teploty, hlučnost 18. Otáčky ventilátorů, hlučnost 19. Závěr

Grafické karty Asusu z modelové řady TUF nabízejí o něco spartánštější „armádní“ vzhled a v nabídce Asusu se na rozdíl od ROG Strix řadí k těm levnějším. Ale není je radno podceňovat, často překvapí špičkovými provozními vlastnostmi. A platí to i pro RTX 4090.

Reklama

Závěr

Karty z modelové řady TUF jsou v nabídce Asusu níže než špičkové ROG Strix. I ten pasiv má o něco menší plochu žeber než minule testovaná RTX 4090 Suprim X

Test GeForce RTX 4090 Suprim X: To nejlepší na vzduchu od MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Test GeForce RTX 4090 Suprim X: To nejlepší na vzduchu od MSI

Extrémní čtyřslotový chladič, který si bez potíží poradí s extrémně výkonnou RTX 4090 s extrémní spotřebou. Jsou žravé karty…

18. 10. 2022 09:54
25

Proto mě příjemně překvapilo, že jsou s tichým BIOSem rozdíly oproti kartě od MSI minimální. Suprim X přitom u MSI stojí na vrcholu nabídky vzduchem chlazených karet, TUF má nad sebou ještě dražší Strix Znamená to stejně špičkové provozní vlastosti a srovnatelný výkon,

Platí pro ni tedy totéž, co pro kartu MSI – kdyby nebylo kolem počítače podezřele teplo, nepoznali byste, že uvnitř běží 450W grafika. Je tišší a na čipu chladnější než levnější modely střední třídy s příkonem o 200 W nižším.

S BIOSem performance (tady pozor, nově je při přepínání u RTX 4090 třeba přeinstalovat ovladače) se už dostává hlučností spíše k průměrným hodnotám, ale i to by byl s přihlédnutím k výkonu špičkový výsledek. Zvedat otáčky ventilátorů ale nemá smysl, pokud nechcete kartě přitopit taktováním. V režimu Performance sice klesnou teploty, s nimi spotřeba a s tím může karta na vyšší takt, ale rozdíl je mizivý a vliv na výkon ještě menší. Jediné, na čem je trochu znát nějaká změna, je hlučnost, a je to bohužel změna k horšímu, takže radím přepnout na Quiet.

Hlučnost kazí, jako u většiny opravdu tichých a výkonných karet, spíš cívky než ventilátory. Ale na to, že se karta pohybovala daleko za 400 W, to není nijak zlé, cívky nejsou slyšet o nic víc než u běžných RTX 3080 nebo RX 6800 či RX 6900. Founders Edition na tom byla lépe, ale obecně platí, že i v tomto ohledu karty se mohou karty lišit kus od kusu a třeba jsem měl u té Founders Edition větší štěstí.

Oproti Suprim X má TUF k dobru druhý výstup HDMI 2.1a, naopak výrazně zaostává z hlediska světelných efektů – zatímco karta MSI hraje po celém krytu všemi barvami, u TUFu je jen decentně podsvícené logo v zadní části karty. Co je oproti kartě MSI velké plus, je spotřeba bez zátěže – zatímco u MSI měla karta podle diagnostiky v GPU-Z bez zátěže příkon kolem 35 W, což za zdrojem znamenalo asi o 17 W víc než u Founders Edition, TUF je na tom s příkonem prakticky stejně.

Test Asus TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Ed.: těžký kalibr
i Zdroj: PCTuning.cz

Mrzuté je, že není o trochu levnější. Oproti Founders Edition dáte navíc devět tisíc, a na té kartě nějak není vidět, za co připlácíte tolik. Ale v tomhle ohledu je to podobné u většiny lepších modelů RTX 4090, trh po nich lační a výrobci cítí příležitost si pořádně přilepšit.

Nepochopitelné je pro mě i použití dvouslotové záslepky u tak těžké karty, pokud je záslepka delší a pevná, karta se může lépe zapřít o zadní stěnu skříně. Obzvlášť při masivním kovovém krytu TUFu by to dávalo smysl. Ale možná je za tím snaha výrobce oslovit zákazníky, kteří z nějakého důvodu tříslotovou záslepku nechtějí – například v některých skříních s riserem pro upevnění karty na výšku jsou v zadní stěně právě jen dvě svislé záslepky.

Když to shrnu – karta nabízí špičkový výkon, který asi jen tak některé modely nepřekonají a přitom má špičové provozní vlastnosti. Daní za výkon je vyšší spotřeba, ovšem s efektivitou na tom není nijak zle. Pokud víte, co máte od RTX 4090 čekat a nevadí vám, kolik za to zaplatíte, můžu vám RTX 4090 v provedení TUF Gaming vřele doporučit, nezklame vás, a proto mu taktéž udělím zlaté ocenění.

Asus TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Ed. 24 GB
KLADYZÁPORY
Spičkový výkonNevejde se do kompaktnějších skříní
V quiet mode v zátěži tichá při nízkých teplotáchV zátěži je cívky slyšet víc než u RTX 4090 FE
24 GB pamětiVysoká spotřeba v zátěži, ale lepší efektivita než minulá generace
Výkonný chladič s obrovskou rezervouNa těžké kartě by byla lepší tříslotová záslepka
Konstrukce a výbava, včetně duálního BIOSu 
Energetická efektivita proti kartám minulé generace 
podpora DLSS 2.x, DLSS 3 
Hrubě orientační cena s DPH: 58 000 Kč
Test Asus TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Ed.: těžký kalibr
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama